TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 30 Maj 2015 09:15 #374584

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Marta jak ja kocham niebieskie i fioletowe kwiaty :hearts: :hearts: te na Twoich zdjęciach przesliczne , cudowny bodziszek :bravo: :bravo: , swoje poprzesadzałam , w lepsze jak mi się zdaje miejsce i czekam na efekty :think: :think: , jednym kwiatkiem zakwitł nowy nabytek bodziszkowy z Zielonych Progów ( co prawda nie niebieski tylko zyłkowany ale i tak cudny :P )

I będą floksy w odmianach niebiewskawych :P :P :Light Blue Flame i Younique Mauve Bylinowy Raj dostarczył wczoraj :flower2: sadzonki takie , że może nawet cos zakwitnie w tym roku ;)

A ja skórki od bananów regularnie podrzucam swoim piwoniom ............. ostatnio nieźle zaszokowałam siostrzenice , gdy pozbierałam do worka wszystkie skórki bananowe po rodzinnym obiedzie ,przedtem zapowiadając by nikt się do nich nie dobierał ( 'Ciociu ty to będziesz jeść ???!!!' :supr3: :rotfl1: :rotfl1: )
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2015 09:20 przez mirdem.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 30 Maj 2015 09:18 #374585

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Marta, dyplomowe fluidy enegizujące przesyłam :hug: Hostowiska niewielkie, tak, na razie niewielkie, ale zobaczysz, jak cień się powiększy, pogłębi, dojdzie cudna gra światła w koronach Twoich tak licznie nasadzonych drzew...to hostowiska, paproty i wszystkie inne cienioluby zaczną się rozłazić po ogrodzie :devil1: Umiesz robić oczka, azalie już są... :rotfl1:
Niech gorąca linia zadziała :bye:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka

OGRÓD MARKITY 30 Maj 2015 22:18 #374799

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
A ja tam uważam, że drzew masz za mało :) Na takim areale powinno być więcej :) Marta, nie marzysz o chwili, kiedy to w upalne letnie dni, będziesz mogła sobie spokojnie popracować w cieniu?
Krótki post i krótka odpowiedź ;) Marzysz czy nie marzysz? :rotfl1:
A żeby nie było, że jestem stronnicza ;) , to azalii też masz za mało :lol: Dobrze mówię? ;)

OGRÓD MARKITY 30 Maj 2015 22:31 #374803

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Biedna Marta, urabia ręce po łokcie....a druga Marta ciągle podgrzewa.....za mało, za mało..... :rotfl1: , wieloryb nie wystarczy? :think: :rotfl1:
Swoja drogą kiedy patrzę ile nowych rabat tworzysz to wydaje mi się, że masz więcej niż 16a.....dokupiłaś w międzyczasie czy co? :devil1:

OGRÓD MARKITY 30 Maj 2015 23:40 #374824

• mirdem
  • mirdem's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2335
Marta nie daj się Marcie podpuszczać :devil1: :devil1:

artam wrote:
A ja tam uważam, że drzew masz za mało :) Na takim areale powinno być więcej :) Marta, nie marzysz o chwili, kiedy to w upalne letnie dni, będziesz mogła sobie spokojnie popracować w cieniu?
Krótki post i krótka odpowiedź ;) Marzysz czy nie marzysz? :rotfl1:
)

...............to wcale nie jest tak sielsko jak koleżanka tu przedstawia , w upalne dni w cieniu komary tną jak diabli , żeby nie było , że nie ostrzegałam , gdy juz pogoda daje pooddychać pod wieczór bez specyfiku dla wędkarzy ruszyć się nie można ( żadne OFF-y nie działają)
Pozdrawiam.....wiosennie przez cały rok ... Mirka :P :P

Kolorowy galimatias Mirki

Kramik -wymienię , sprzedam ( głównie ogrodowe)2015
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2015 23:41 przez mirdem.

OGRÓD MARKITY 31 Maj 2015 09:24 #374862

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Ileż to razy ciągnęło mnie, by ujrzeć na żywo wieloryba. A i co dzień jestem blisko Ciebie ale ciągle coś goni. W maju nie miałam żadnego weekendu wolnego:(
A akcja kwitnienie - u Ciebie to coś, co powinno się widzieć.

OGRÓD MARKITY 01 Cze 2015 00:00 #375113

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Martuśka..dlaczego przy okazji karmienia magnolii bananami wspomniałaś o drugim nawożeniu.. Nie rozkłada się skórek raz w sezonie..? Ja to już zrobiłam pod magnolią u Mamy- rozłożyłam skórki, przysypałam kwaśnym torfem i korą. Czegoś nie doczytałam..- karmienie trzeba jeszcze powtarzać w ciągu roku? :think:

Jak udała się "wycieczka szkolna"..? Fotki będą :woohoo: ? O dyplom się nie pytam, żeby nie podgrzewać atmosfery.. :oops:

OGRÓD MARKITY 01 Cze 2015 20:01 #375289

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Aniu no popatrz, nie pomyślałam o tekturze :dazed: , a mam jej całkiem sporo. Może wymyślę zastosowanie gdzieś indziej ;) . U mnie żadnych mieszkańców :huh: , raz świerszcz próbował się utopić, ale wyłowiłam :P

Dorcia takie upały jak dziś, to już nie dla mnie :jeez: , a trawsko musiałam skosić, bo jutro sprawy w mieście :evil: . W dodatku kontuzjowana jestem :unsure: , jak nie urok, to... :jeez:
Połowę bananów wykopał mi pies :hammer: , zaintrygowany co też tam pańcia sobie zakopała :rotfl1:

Aniu pracuję, ale już niedługo ;) , upały skutecznie przepłoszą mnie z ogrodu :evil:
Skórki od bananów to dodatkowa odżywka dla magnolii, mają dużo potasu, który wpływa na kwitnienie, a o to mi chodzi :woohoo:
Multi Blue mnie po prostu powala w tym roku :supr:

DSC_5276.jpg

Mirka ja też kocham fiolet :hearts: , taki czyściec na przykład, no cudo :hearts:

DSC_5275.jpg

Też mam trochę nowych bodziszków z Zielonych Progów :woohoo: , na przykład Ballerina

DSC_5212.jpg

albo Signal :P

DSC_5252.jpg

jeszcze wzięłam Margaret Wilson (żałobny) i Rosemoor (wspaniały) :P
Co do dużych i szybko rosnących drzew nie dam się Marcie podpuścić :happy3: , wiem, że to co mam, to jest już całkiem sporo, a i za komarami nie tęsknię :devil1:

Haniu paprotki jeszcze nie mam żadnej, zatem wiele przede mną :happy3:
Fluidy dyplomowe przydadzą się w najbliższej przyszłości, bo zamierzam się wreszcie zabrać do roboty :rotfl1:
W sobotę zostały poczynione pewne ustalenia nieco łagodzące wymagania ;) , zawsze to ciut lżej :tongue2:
Kompozycja fioletowa z dedykacją dla Ciebie :hug:

DSC_5287.jpg

Marta drzew mam wystarczająco :devil1: , aczkolwiek nie zarzekam się na 100%, że nic mi już nigdy nie wpadnie w łapy :happy3: . Marzę o cieniu, ale nie na całej działce :funnyface: , wiesz, że ja kwiatkowa jestem, a kwiatki muszą mieć słońce :happy4:
Co do azalii też jeszcze nie powiedziałam ostatniego słowa ;)

Ewo to ciągle te same ary, co były :happy3: , większej ilości chyba bym sama nie obrobiła :tongue2:

Ula co się odwlecze, to... wiadomo ;) , wieloryb nie zając :rotfl1:

Moniś z tym drugim nawożeniem to był taki skrót myślowy :oops: , nie miałam na myśli dwa razy dostarczania bananów, tylko nawożenie nawozem do magnolii, które zaczęłam w tym roku w marcu. Drugie miało być właśnie pod koniec maja, dlatego ją przesadziłam i zasiliłam na nowym miejscu. A banany dostała w promocji :happy3:
Wycieczka się udała, fotek zrobiłam dużo :P , część już zasiliła wątki ten i ten ;) . Trzeci w przygotowaniu o Żelazowej Woli :P

Znowu się urobiłam :jeez: . A przecież tylko skosiłam i jedną rabatę wykancikowałam :jeez: . Wszystko przez ten upał i kontuzję :evil: . Upału nie muszę objaśniać :mad2: , a kontuzję zafundował mi kot :hammer: . Wszystko zaczęło się od tego, że na tarasie zagnieździły się kopciuszki. Przez dwa tygodnie było bardzo nerwowo, bo straszne awantury nam robiły :rotfl1: . W sobotę pod moją nieobecność rodzice wyprowadzili żółtodzioby z gniazda, no i się zaczęło :jeez: . Kot dostał świra, bo te ptaszki pochowały się po moich zaroślach, a nad nimi rodzice histeryzowali :happy3: . Wczoraj wypuściłam kota, bo sama coś tam robiłam, nie minęło 3 minuty i już jednego niósł w pysku :hammer: . Uratowałam biedaka, a kot dostał szlaban. Niestety Ryśka ma wredny charakter i jak czegoś chce, to tak piłuje pysk :pinch: , że oszaleć można. Najgorzej jest w nocy, dziś zamknęłam ją w garażu, bo o 2 w nocy tak mi się darła, żeby ją wypuścić. Dziś od rana znowu przeraźliwe miauczenie, więc postanowiłam ją wyprowadzić do lasu i zgubić :devil1: . nie jest łatwo zgubić kota, który jak pies trzyma się nogi :rotfl1: . Tak kluczyłam, lawirowałam, że wlazłam na jakąś gałąź, która zrobiła mi dziurę w nodze :evil: . W bardzo nieciekawym miejscu, bo na krawędzi pięty i nie mogę na nią stanąć :jeez:
To chyba znak, że mam się wziąć do rysowania :rotfl1:

Jeszcze nowości kwiatkowe :P

DSC_5215.jpg

DSC_5217.jpg

DSC_5218.jpg

starsze też nieźle sobie radzą :woohoo:

DSC_5260.jpg

zaczynają w końcu róże :lol:

Jacqueline du Pre

DSC_5263.jpg

William Baffin

DSC_5273.jpg

Comte de Chambord

DSC_5290.jpg

a orliki pokazywałam?

DSC_5292-2.jpg

DSC_5294.jpg

DSC_5295.jpg

spóźnialska azalia Cecile :P

DSC_5282.jpg

Chanel

DSC_5279.jpg

a może ktoś wie czyje to piórko :fly:

DSC_5298.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): Robaczek, xMonia, Amarant, hanya, edulkot, terlica

OGRÓD MARKITY 01 Cze 2015 20:09 #375294

• terlica
  • terlica's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 293
Wszystko cudne!
Multi Blue śliczny i irysy, i róże już zaczynają. U mnie jeszcze wszystko w nabrzmiałych, prawie pękających pąkach.
Jednak spora różnica w wegetacji.
pozdrawiam - Ewa
Pępek świata

OGRÓD MARKITY 01 Cze 2015 20:11 #375299

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Piórko chyba sójka zgubiła. :hug: Przykro, że noga zraniona, ale portrety roślinek perfekcyjne jak zwykle :hearts:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 01 Cze 2015 20:35 #375305

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
No to już teraz wiem skąd mam te pełne orliki :kiss3: . Biały i ten pudrowy różowy mi kwitną :hearts: .

Ja dziś w ogrodzie nie zrobiłam nic poza podlaniem ostatnich nasadzeń, ale za to uzupełniłam poczekalnię :woohoo: . Mąż kazał - trzeba było jechać i szukać ... pojechałam po szczepioną na pniu trzmielinę, a wróciłam z dwoma azaliami :whistle: i kolejną krzewuszką :happy3: + drobnica :tongue2: . Tobie powiem, bo będziesz ze mnie dumna - kupiłam ciapatego floksa :rotfl1: .

Jutro biorę się za sadzenie :happy4: .

No i pragnę zauważyć, że u Ciebie jednak więcej róż kwitnie, więc to ja nadal jestem w tyle :kiss3: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

OGRÓD MARKITY 02 Cze 2015 10:00 #375466

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
Widzę, że bananowa dieta ruszyła pełną parą :woohoo: , ale będzie kwitnień :flower2: A paź nie paź to chyba jednak paź :)
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

OGRÓD MARKITY 02 Cze 2015 13:38 #375514

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
Fioletowa dedykacja przyjęta z wielką wdzięcznością. :hug: Coś mi łazi, że chciałaś dużego wawrzynka (a może to nie Ty...). Na wszelki wypadek sprecyzuj, co to jest 'duży wawrzynek'. Mogę Ci dać mojego, bo ciasno się zrobiło.
Jak noga?
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Ostatnio zmieniany: 02 Cze 2015 13:38 przez hanya.

OGRÓD MARKITY 02 Cze 2015 21:29 #375638

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Jakie fikuśne orliki :)
Życzę zdrowia.
Z kotami to tak już jest, że jak się na coś zasadzą to nie popuszczą.

OGRÓD MARKITY 04 Cze 2015 11:12 #376062

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Cudne pierwsze róże, orliki i irysy :hearts:
Dobra wszelkiego u Ciebie multum!
Martulu, melduję, że zakwitły bodziszki, które niedawno mi wysyłałaś...
Nie dziękuję :kiss3:

OGRÓD MARKITY 04 Cze 2015 14:38 #376100

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Ewo Terlico powiedzmy, że moja wegetacja gdzieś tak pomiędzy Wami na północy a innymi ogrodami, choćby na zachodzie Polski ;)
A gdzie Twój wątek, żebyśmy mogły porównywać :search: :happy-old:

Marysiu że też nie pomyślałam o sójce :tongue2: , faktycznie to może być jej. Nie pomyślałam, bo piórko małe, a sójka duża :happy3:
Noga już lepiej, choć jeszcze kuśtykam ;)
Czytałam, że przestawiasz się na bezproblemowe róże ;) , mam propozycję dla Ciebie :P , William Baffin :woohoo: , a przecież dopiero się rozkręca, strach się bać, co będzie w niedzielę jak wrócę :tongue2:

DSC_5376.jpg

DSC_5379.jpg

DSC_5377.jpg

Dorcia a masz może takie zwykłe orliki "z wąsami"? Bo ja nie mam żadnego :think:
Jak Ci tak mąż każe ciągle coś kupować, to rozważ proszę wizytę w Rykach 13 czerwca :funnyface: . Są dni otwarte w Daglezji. Nie mam czasu, ale chyba nie będzie wyjścia i trzeba będzie pojechać :rotfl1:
Róż przybywa z dnia na dzień, aż mi szkoda wyjeżdżać na dwa dni :crazy: , chyba się zdziwię w niedzielę :woohoo:

Wiesiu z bananami czekałam po prostu na odpowiednią chwilę i ta w końcu nastąpiła :lol:
Też myślę, że to był jednak paź ;) , tylko gdzieś stracił ogony :happy4:

Haniu to chyba nie ja chciałam wawrzynka ;) , w tym roku kupiłam sobie dwa i na razie moje potrzeby wawrzynkowe są zaspokojone :happy3:
Noga lepiej :hug: , na szczęście na mnie wszystko goi się "jak na psie" :happy3:

Bożenko no właśnie, orliki mam same fikuśne, a nie mam zwykłych :think:
Za życzenia zdrowia dziękuję :hug:
Koty mnie wkurzają w takich momentach :evil: , zamiast łapać nornice, polują na ledwo latające żółtodzioby :hammer: . Też mi wyzwanie :angry:

Aguś dziś rano w ogrodzie pomyślałam sobie, że teraz dopiero zaczyna się dziać :woohoo: . Szkoda, że wiatr prawie huraganowy :evil: utrudnia robienie zdjęć :hammer:
Tak się właśnie zastanawiałam, czy te bodziszki to ode mnie ;) . Cieszę się, że kwitną, a zobaczysz jeszcze jak ich listki pięknie jesienią się przebarwiają :woohoo:

Z dnia na dzień ogród tak się zmienia, że zdjęcia błyskawicznie dezaktualizują :woohoo:
Sprzed kilku dni najbardziej ukwiecony kąt ogrodu :P

DSC_5320.jpg

DSC_5314.jpg

DSC_5370.jpg

bliżej ziemi ;)

DSC_5318.jpg

pierwszy liliowiec Peggy Jeffcoat, miałam nadzieję, na bardziej jasny, kremowy odcień ;)

DSC_5319.jpg

kolejne róże, czerwonawa

DSC_5375.jpg

Souvenir du Docteur Jamain

DSC_5386.jpg

Rose de Resht

DSC_5391.jpg

zaczyna Louise Odier :woohoo:

DSC_5393.jpg

pierwszy z nowych sybiraczków z Lilypolu, Concord Crush, ciekawe, czy nazwa związana z katastrofą Concorda :think:

DSC_5395.jpg

zaczynają też piwonie, wszystkie z wyjątkiem jednej NN ;)

DSC_5381.jpg

DSC_5385.jpg

DSC_5396.jpg

a to podobno Raspberry Sundae od Podstolca, spodziewałam się trochę większego zróżnicowania kolorystycznego ;) , w tym jednolicie pastelowym różu do złudzenia przypomina mi inną piwonię, którą już mam :happy3:

DSC_5397.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): chester633, Amarant, hanya, edulkot

OGRÓD MARKITY 04 Cze 2015 15:13 #376110

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Ciekawe, nie słyszałam o niej - muszę się zainteresować :)
Dzieje się w ogrodach, nawet w ciągu kilku godzin pojawiają się nowe kwiaty... U mnie bodziszki też kwitną, tylko kolkwicja, nie :silly: :happy3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

OGRÓD MARKITY 04 Cze 2015 15:23 #376113

• elsi
  • elsi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 611
Kiedy czytam o "Marysinej" kolkwicji to jakieś mieszane uczucia mam :rotfl1: :oops: .
Marta, kolorowo teraz w ogrodzie, skumulowały się kwitnienia irysów,piwonii, róż ...........
Ta Twoja różowa (blada) piwonia przypomina mi moją Picher, ale fotki to jednak trochę zakłamują.
Róże u Ciebie kwitną wcześniej, moja mayalis, William, czy dr jeszcze w pąkach,
ale sadzę, że to wpływ nasłonecznienia, u Ciebie wszystko na patelni, u mnie cień rzucają duże drzewa.
Pozdrawiam.
Elżbieta

W moim ogrodzie

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.638 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum