TEMAT: Martowy prawie ogród

Odp: Martowy prawie ogród 29 Cze 2012 20:00 #51212

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Gosia :rotfl1: Zapalikować! Łatwo powiedzieć! Jak ja mam tylko bambusiki, a taki wiatr wyrwał by je jednym dmuchem! ;) A dziś z kolei przeszkodził mi upał! :angry: A Jubilee ładna jest! Porusz ją jakoś, jak stanęła... Może metoda Pawła? Przemów do niej... ;)
Marta, a mi Nostalgia odpodobała się w drugim roku...Mam nawet cichą nadzieję, że wymarzła, ale chyba nie, bo te, które bez większego żalu bym pożegnała :P :lol: , to akurat złośliwie nie wymarzła...
A bezogonkową nabędziesz bez problemu! :)
Ewa, a niewykluczone, czasu będzie więcej ;) A Ty się nie wybierasz?

Wygląda na to, że pogoda wyeliminuje działkowe działania na dłuższy czas... Jak ja nie cierpię upałów! :evil: :evil: :evil:
Wczoraj jeszcze było możliwie, zatem chciałam to wykorzystać i brukować ścieżki, ale po konsultacjach z pamelką okazało się, że mój zeszłoroczny cement nadaje się do wyrzucenia... :angry:
Znów nic twórczego, tylko plewienie.. :unsure: No ale goście, goście :) , to może i dobrze....
I znów odstresować się nie można było przez te żelazne ptaki, na które narzekam...Wykończą mnie te orlęta z Dęblina, bo to ich podejrzewam o te harce na moim niebie...Zobaczcie sami...

Nie wiem, czy widać, jak to jest nisko...Ale to jest bardzo nisko! :evil:

Tymczasem w domu zakwitł taki piękny skrętnik :woohoo: , biały dla porównania wielkości kwiatów...

U mnie też kwitną pierwiosnki!

Zaczynają się liliowce...

Tego bardzo lubię...'Red Rum':

Campanula 'Pink Octopus'

Zaczyna kwitnąć hortensja 'Sundea Fraise', zapowiada się rewelacyjnie! :woohoo:

Żywopłotowy kawałek z drugiej strony...

Antike przezimowała! :woohoo:

Jedyny kwiat cudownie ocalałej Coco:

Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: Martowy prawie ogród 29 Cze 2012 20:17 #51216

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Goście nie będą patrzeć, czy wyplewione! :lol:
Tylko te ptaki żelazne namów, coby sobie wolne zrobiły! ;)
Konsultacja z Jolą w sprawie cementu? A już myślałam, że jakiś szkółking uknułyście i to uniemożliwiło brukowanie B)
Pozdrawiam - Gosia

Odp: Martowy prawie ogród 29 Cze 2012 20:55 #51229

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
Te żelazne ptaki tak bezproduktywnie latają. Niech chociaż jakiś oprysk zrobią ;)

Odp: Martowy prawie ogród 29 Cze 2012 21:01 #51233

• ankha
  • ankha's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 14
Martusiu :kiss3: Ta płożąca cudnie się prezentuje, i cudownie ocalała też...
Mój hot lips nie miał tyle szczęścia :placze:
Powiedz mi, czy jakieś inne czynniki mogą dawać na liściach host przebarwienia i purchle?
pozdrawiam
ankha

Odp: Martowy prawie ogród 29 Cze 2012 21:14 #51242

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
oj nie narzekać mi tutaj na upał......rajciu ja wreszcie czuje, ze żyję....naładowałam się i odpoczełam po tygodniu udręki w pracy......nigdy więcej wracania do domu po 4 w nocy i koniec z Euro w Polsce i Strefą Kibica w Poznaniu! :woohoo:
jej Nostalgie chcesz się pozbyć.....ojej no bo jakby co to ja mogę przygarnąć :oops: :hug:

Odp: Martowy prawie ogród 29 Cze 2012 21:28 #51247

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Mam nadzieje, ze te pola kwitnących liliowców uda mi się zobaczyć "na żywo" ;)
Wiem, ze kochasz pomarańczowe, ale to różowe-płożące cudne!
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: Martowy prawie ogród 29 Cze 2012 21:55 #51263

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Czekałam na te ptaki żelazne :whistle: paskudy :hammer:
U mnie także latają , ale jakieś inne :whistle: sztubaki uczą się pilotowania :lol:
'Red Rum' mam od Ciebie :kiss3: jak się okazało po bliższych oględzinach.
Teraz wróciłam z ogrodu :jeez: przygotowania do upałów trwają :mad2:
Ostatnio zmieniany: 29 Cze 2012 21:56 przez pamelka.

Odp: Martowy prawie ogród 29 Cze 2012 23:20 #51300

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Fajne te burki ;) Na upał nie ma co narzekać,zrobimy sobie wakacje i zaczniemy wreszcie chodzić w wyprostowanej pozycji :happy4: Jak na ludzi przystalo :P
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Odp: Martowy prawie ogród 30 Cze 2012 23:58 #51519

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Coral Palace kolorystycznie jest na granicy dobrego smaku , jeszcze krok i byłaby Moniką lub Aleksandrem!
:rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:
Hm, dasz wiarę, że Twoje zdjęcie Jubilee przekonuje mnie do tej róży? Niewiarygone ;)

Ech, skrętnik prima sort!!!

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 01:06 #51531

• LaViol
  • LaViol's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Marto, dawno nie widziałam twojego ogrodu, bardzo ładnie dojrzewa... po obejrzeniu stwierdzam kategorycznie: masz ogród :)
Inaczej ja, swojego pełnoletniego, nazywać nie będę mogła ogrodem, bo posiadam tylko 1 dorosłe drzewo i to tuję :happy4:
(Rządka tuj pod płotem od frontu do ogrodu nie zaliczam :whistle:)

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 10:03 #51565

• sure
  • sure's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 23
artam wrote:
Jarzmianki...
Jakie fajne kwiatki! Że też ich jeszcze nie wypatrzyłam, wydaje mi się, że na żywo jeszcze nie oglądałam. A długo kwitną?
pozdrawiam, Agata
mój ogród

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 14:01 #51616

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Marto, upału c.d. - dzisiaj nie wychodzę z domu, rolety zaciągnięte, klima włączona, piwko się chłodzi, może przeżyję ;) Na zewnątrz temp. w cieniu 32 stopnie :eek3:
W ogrodzie mogę ruszyć ręką albo nogą po dwudziestej, żeby podlać kwiaty w skrzynkach...
Różyca Coco - przepięknej urody i elegancji :flower2: W końcu to imię do czegoś zobowiązuje!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 16:55 #51636

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
Zachwycający 'Red Rum'. Pochwal się innymi liliowcami :thanks: . U nas też upał wygonił mnie z ogrodu :cool3:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 20:53 #51680

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Gosia, akurat! Oczy za ciemnymi okularami, to nawet nie będę wiedziała, gdzie patrzą! ;) Obawiam się, że mam marny wpływ na poczynania żelaznych ptaków, bo ja cały czas nie chcę, by latały, a latają! :evil: A ze szkółkingiem czekamy na Was! :hug:
Paweł, zważywszy na to, że są to samoloty wojskowe, to ja dziękuję za oprysk z ich strony! ;) Oprysk z napalmu? :rotfl1: :rotfl1:
Aniu, przebarwienia i burchle to cechy odmian, a to już tajemnica hybridizerów ;) , jak oni to uzyskują... My tu na forum sprawdzamy, jak działają promienie Roentgena...No i jest jeszcze jeden czynnik mogący powodować zmiany... Ale tego byśmy nie chcieli..HVX! ;)
Martusia, no jak tu nie narzekać? Ja zacznę zaraz jeszcze narzekać na tych, co lubią upał, bo to przez nich normalni ;) ludzie się tak męczą! :rotfl1: Jeszcze się nie przekonałam, czy Nostalgia jest, u mnie róże powoli dochodzą do siebie...
Dorotka, liliowce niebawem się rozszaleją, wygląda na to, że ten najładniejszy szczyt kwitnienia przypadnie właśnie na najbliższy weekend! :) A to różowe płożące to Ashamed.
Jolu, "inne" ja znoszę dość spokojnie, tych nie.. ;) Nie wiem, czy Red Rum, może wkrótce uda mi się do Ciebie zajrzeć i na żywo zobaczyć..
Marzenko, fakt pracować się nie da...ale chodzić w wyprostowanej pozycji też nie... Mi najlepiej wychodzi leżenie bez życia! :rotfl1:
Iza, ależ oczywiście, że dam wiarę! :rotfl1: Wszak wiadomo, że robię cudne zdjęcia! :rotfl1: :rotfl1:
A dla Ciebie proszę, taka skupina ;) skrętników...

Wiolu, moje drzewa rosną! Zaczynam to zauważać! I powoli zaczynam myśleć "ogród". Naprawdę masz tylko jedno drzewo? :eek3: No to sadź! ;) Rząd tujek to żywopłot, a nie drzewa! ;)
Agata, jarzmianki są fajne i bardzo długo kwitną, ze trzy tygodnie na pewno, a potem powtarzają kwitnienie jesienią, rozejrzyj się, bo warto je mieć.
Dalu, ja się dziś poświęciłam i wyszłam z psem i po zakupy...Same zakupy fajne, bo w klimatyzowanym sklepie, ale trzeba było do niego dojść! :rotfl1:
Określenie rózyca ;) w stosunku do Coco, która jest wielkości rojnika :rotfl1: jest drobną przesadą! ;) Ale jakże miłą! :)
Marysiu, jak ja nie cierpię upałów! :evil: A liliowce będę teraz często pokazywać! Chciałabym oznaczone, ale wiemy, jakie niezbadane losy mają znaczniki! :rotfl1:

Wczoraj pojechałam wieczorem podlać, podlewając podlewałam i siebie ;) i tylko dlatego mogłam wytrzymać...Masakra!

Na przyszłą białą rabatę! Tojeść orszelinowata...

Blanka:

Nie kupujcie tej rośliny! Nie da się jej pozbyć! Tojeść orzęsiona 'Firecracker':

Pierwszy kwiat Green Jewel...

Rozkwita niedawno kupiony dziwaczny powojnik... Clematis chiisanensis 'Lemon Bells':

Podniebna rutewka 'Elin' :

Lysimachia atropurpyrea:

Hortensja Early Sensation:

Berberys Orange Beskid:

I widoczek...

Edit. Wyszłam na balko odetchnąć, bo jest wreszcie czym i takie niebo zobaczyłam...

Prawie mammatusy...
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2012 21:02 przez artam.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, pamelka

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 21:13 #51683

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
No i właśnie w związku z tym dzisiaj cały dzień leżałam bez ducha :unsure: Ta tojeść orszelinowata też powinna do wiadra powędrować,na wolności rozpanoszy się ,że hohoooo :evil: Powojnik fajny ciekawe jak wygląda w pełnym rozkwicie ? A może to już jest ten rozkwit :silly: Na ta jeżówkę czekam mam nadzieję,że nie będzie zonka! Te skrętniki to trudno się rozmnaża? Ciekawie tak w kolorowej kupie :rotfl1: wyglądają.

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 21:25 #51687

• LaViol
  • LaViol's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 18
Ciekawe roślinki :)
Tojeście chyba w ogóle są ekspansywne. Posadziłam kiedyś kropkowaną i szybko doszłam do wniosku, że mam za mały ogród na nią :lol:
'Blanka' wygląda znajomo... muszę się przyjrzeć czy jej nie mam :)
Jakoś nie miałam potrzeby sadzenia drzew, a potem chęci....ogród nie jest duży, ze wschodu mam las, od południa sąsiadka posadziła sosny, a od zachodu wysokie jałowce. Zrobiło mi się jedno, nie za wielkie wnętrze ogrodowe i jakoś nie chciałam go dzielić.
Ostatnio zmieniany: 01 Lip 2012 21:26 przez LaViol.

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 21:45 #51699

• rispetto
  • rispetto's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1187
artam wrote:
Paweł, zważywszy na to, że są to samoloty wojskowe, to ja dziękuję za oprysk z ich strony! ;) Oprysk z napalmu? :rotfl1: :rotfl1:
A znasz inną metodę walki ze skrzypem? :rotfl1:

Odp: Martowy prawie ogród 01 Lip 2012 22:13 #51723

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
Skrzypu się nie da wyeliminować on po prostu jest :unsure: Trzeba się z nim zaprzyjaźnić,gnojówki robić :teach: Zresztą to takie ładne choinki :silly: Zupełnie jak wejmutki :rotfl1:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.551 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum