TEMAT: W ogrodzie Doroty

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 15:31 #92543

• Daniela
  • Daniela's Avatar
Obejrzałam Twój wątek od początku. Pięknie namalowany ogród. :) Trudno uwierzyć, że kilka(naście?) lat temu mieszkałaś w bloku i nie interesowało Cię grzebanie w ogrodzie. Praktyka potwierdza tylko, że tamten czas bezpowrotnie minął. :garden1:
Bardzo podobają mi się Twoje fotografie, kompozycja, kąt i kadrowanie oraz wykorzystanie światła. Są dla mnie inspiracją. :thanks:

No i te kloniki... róże... itd. :flower2:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 16:48 #92556

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Wspomnienia... Tęsknoty... Plany ... Niebawem internetowe zakupy i zaczniemy sezon :)
Twoja róża stoi sobie w zacisznym miejscu i kwitnie... Nieźle się zapowiada :)

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 18:18 #92594

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
No to dostało mi się patelnią :rotfl1:
Marzka, muszę odkopac starsze zdjęcia, może jakies porównania uda sie zrobić. Kiedyś dzieci oglądały zdjęcia "sprzed czasów cyfrówki" w zwykłym albumie i nie chciały uwierzyć, że nasz ogród kiedys tak wyglądał ;)
Biała rabata i mnie kiedys kusiła, ale zrezygnowalam. W słoncu wygląda nieciekawie a cieniste zakatki miałam zagospodarowane. Zbyt wiele przekopywania. Z resztą biała rabata dobrze wyglada jako osobna część ogrodu, taki pokój. A u mnie ze względu na powierzchnię ciężko cos takiego wygospodarować.

Dalu, ano zaczęłam odkopywać fotki. W ogrodzie może i jeszcze byloby co pofotografować, ale ani aura nie sprzyja ani nastrój. W tygodniu juz za ciemno na zdjeciaa dziś nawet nie wzięłam aparatu do ręki. Musiałam troszke ogarnąć rabaty, przygotować róże do kopcowania. Moje księzniczki jeszcze maja mase liści, nie wiem kiedy opadną :dry:
Powiem ci, ze bardzo jestem zadowolona z pomysłu zgrupowania azalii. Kiedy były rozporoszone po ogrodzie owszem kwitły to tu to tam, ale efektu nie było. Teraz jak zakwitną to naprawdę jest co podziwiać. Mają masę zawiązanych paków, oby zima była lekka.
Zastanawiam się dlaczego dwa krzewy (z 15 posiadanych) wcale nie zawiązały pąków. Jest to tym dziwniejsze, że rosną w sąsiedztwie innych wrecz obsypanych. Wszystkie maja podobne stanowisko, warunki, glebę. Nie wiem co sie stało.
tak, pomyłki zwłaszcza w cebulowych są denerwujace. Szczególnie jesli rosną w kolorystycznych grupach. Między innymi dlatego zrezygnowałam ze sztywnego trzymania się planów. Życie weryfikuje ;)
Choć z drugiej strony wściekle różowych lilii na rabacie z moroelowo-pomarańczowo-żółtymi różami nie zdzierżyłam :rotfl1:

Reniu, witaj. Ciesze się, ze zdezydowałaś sie odezwać.
Ciesze sie, ze mamy podobny gust. Dla mnie rabaty składajace się z samych róż sa jakby...niedokonczone? Dopiero dopełnienie ich bylinami, trawami czy iglakami daje ten efekt. Moim ideałem sa angielskie ogrody z przenikajaca sie roslinnością, niestety na taki efekt trzeba przede wszystkim powierzchni, której ja mam za mało.
Kot towarzyszy mi wiernie w moich ogrodowych zmaganiach dlatego czasem uda mu się załapac na fotkę. A teraz, przezd zima rzeczywiście zaczyna przypominać baleronik :rotfl1:
Specjalnie dla ciebie kilka ujęć mojego łowczego

Danielo, bardzo się cieszę, ze do mnie zaglądnęłaś. Sama nie moge uwierzyć, ze był czas kiedy nie miałam ogrodu, nie umiałam i nie chcialam zajmowac sie roslinami. Teraz nie wyobrażam sobie takiego życia. Nawet najcieższa fizyczna praca wykonywana w ogrodzie daje mi wytchnienie, odpoczynek. Czasem psioczę, że jestem orobiona, bolą mnie ręce, kręgosłup, ale bez ogrodu chyba oszalałbym. Tutaj odreagowuje wszystkie stresy, pracowe i nie tylko.
Fotografia to moje drugie hobby, choc ostatnio troszke zaniedbane. Marzy mi sie profesjonalny aparat albo choc dobra lustrzanka, ale na razie poz zasiegiem. Musze radzic sobie tym co mam. Ciesze sie, ze podoba ci sie moje "spojrzenie na swiat".

Izka och zwłaszcza tesknoty. Choć na razie w perspektywie święta :dance:
Internetowe zakupy..... musze pomyśleć ;) Zamówiłam już piwonie, w planach mam kilka róż, funkii no i czekam na ofertę podstolca :rotfl1:
Ciesze się :dance: Z wiosną przybędę :whistle:

Zastanawiałam sie dziś co sprawiło mi w tym roku największą niespodziankę, jaka roslina okazała sie strzałem w 10, objawieniem.

I tak na prowadzenie wybił sie chyba penstemon 'Dark Tower'. Z niepozornych choc ładnych liści wyrosło prawdziwe cudo.
Chmara bladoliliowych dzbanuszków pieknie kontrastujących z ciemnymi liśćmi. Zdjęcia nie potrafią oddac jego uroku.

Drugim zaskoczeniem chwytajacym za serce była róża - Pink Flower Circus. Jesienią 2011 pewna wspaniala duszyczka kupiła mi dwie róże w donicy i przyslała pocztą. W pierszej chwili bylam bardzo zawiedziona, jakos zupelnie nie były podobne do tych na zdjęciu. W zeszlym roku juz nie zakwitła, ale za to wiosną ruszyla jako jedna z pierwszych i błyskawicznie obsypała sie pąkami.
Kwiaty otwieraja się barzo powoli, ale zapewniam, jest na co czekać :hearts: Wspaniale, dwuodcieniowe kwiaty, bardzo trwałe, zupelnie nic nie robiące sobie z deszczu, róża bardzo zdrowa.

cdn...
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 19:14 #92610

• Pani Bestia
  • Pani Bestia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Ekspert niezależny
  • Otrzymane dziękuję: 49
Och, dziękuję :kiss3: ! Jakie śliczne kici w paski :hearts: mięciutkie futerko do miętoszenia :hearts: Penstemon niezwykle urokliwy, może się za nim porozglądam w kolejnym sezonie. Mam w swojej kolekcji Red Flower Circus i również bardzo pozytywne wrażenia. Wielka szkoda, że róże z tej serii są tak trudne do zdobycia...
" Na początku był Smok..."
Za tę wiadomość podziękował(a): dodad

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 19:18 #92614

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Reniu, pomiętoszę go od ciebie ;)
Moje circusy (mam jeszcze Pepita FC) przyjechalay wlasnie ze Szczecina :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): Pani Bestia

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 19:39 #92625

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Penstemon Dark Tower - zaskakująca kępa botwinki :rotfl1: Urokliwy, choć u mnie kwiatów było mniej... Dokupiłam drugiego ;)

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 19:45 #92632

• vita
  • vita's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 242
dodad wrote:
Fotografia to moje drugie hobby, choc ostatnio troszke zaniedbane. Marzy mi sie profesjonalny aparat albo choc dobra lustrzanka, ale na razie poz zasiegiem. Musze radzic sobie tym co mam.

No co Ty, Dorotka! Zawsze, kiedy ogladam Twoje zdjęcia mam wrażenie, że robisz je własnie czymś bardzo profesjonalnym. To dopiero jak zmienisz sprzęt, to nam w pięty pójdzie!

Serdecznie pozdrawiam.

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 20:06 #92643

• olibabka
  • olibabka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Więc w takiej ciszy ukryty ja - ja liść
  • Otrzymane dziękuję: 2960
dodad wrote:

Chaber zimny już wyeksmitowany...
Dorotko, co jest na tym zdjęciu - te ogromne, białe kępy? Chaber zimny - nie znam :eek3: :think:
pozdrawiam serdecznie, Marysia :)

[...]kielich światła nachylony wśród roślin
Odsłania w każdej z nich jakieś przedtem nie znane dno[...]

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 20:19 #92652

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marysiu, te kępy w rzeczywistości nie sa takie duże - to floks śnieźny. Tutaj lepiej widać jego wielkość

Chaber zimny :rotfl1: wziął sie stąd ;)artam wrote:
Oczywiście, że pamiętamy cygańską spódnicę! Oby tylko ta zima była dla niej bardziej łaskawa! Mi na tych azaliowych rabatach wszystko "gra", może oprócz tego chabra zimnego...Widzisz, jak się na kolorach zaczynam znać? ;) :rotfl1:
D
Chodzi o zimny błękit a roslina to chaber górski :)

Vita, dziękuję. Aparat nie jest najgorszy, choć ma juz kilka dobrych lat. Mimo, że to cyfrówka to ma ustawienia manualne dlatego można troszke poszaleć, ale niestety do lustrzanki mu daleko. A na tą brak funduszy :(

Iza przemiana z brzydkiego kaczątka w pieknego łabędzia. Nie mam chyba lepszego zdjęcia, ale tutaj widac jak obficie kwitł. Do tego ładnie się wkomponował w róże :)

Zastanawiam się jak się zachowa w przyszlym roku. Po przekwitnięciu jakos tak dziwnie sie porozłaził :angry:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 20:31 #92659

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
Pozostaje mieć nadzieję, że cudnie przezimuje, to co się rozlazło rozrośnie się w kępy a te obdarują nas kwieciem... Niech się stanie... :)

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 21:22 #92680

• Elżbieta
  • Elżbieta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 580
Witaj Dorotko.Tak pięknie w Twoim ogrodzie , że ... chyba się nie zdecyduję założyc swój wątek. Masz wszystko to , co lubię ...i jeszcze więcej :) Roślinność pięknie wkomponowana w oczko, cudowna rabata azaliowa , żurawki - moja miłość , róże przy powojnikach. Niby to wszystko mam , ale Ty stworzyłaś taki wspaniały klimat w ogrodzie. Gratuluję.I rozumiem też Twoją miłość do zieleni , ja swego czasu też byłam dziewczyną z miasta , nie mającą pojęcia o sianiu, sadzeniu, Teraz nie wyobrażam sobie lata beż pracy na działce.

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 21:47 #92699

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, też mi się wydaje, że azalie powinny rosnąć zgrupowane - i ładnie to wygląda,i im służy, bo wytwarzają sobie właściwy mikroklimat :)
Muszę też dokładnie obejrzeć swoje, ale z tego co pamiętam chyba wszystkie mają pąki...Nawet Chanel, która wczesną jesienią ni stąd ni zowąd straciła wszystkie listki i myślałam, że już po niej :( Może te dwie Twoje to młodziaki i na razie muszą się ukorzenić?
Zaczęłam w wątku azaliowym opisywać azalie wielkokwiatowe; Ty już zrobiłaś dobry początek :bravo: Może przez zimę trochę to pociągniemy, bo coś mało się dzieje w kwasolubach ;)
...a fotki, zgadzam się z dziewczynami, robisz świetne!
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Odp: W ogrodzie Doroty 24 Lis 2012 23:18 #92757

• sd-a
  • sd-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2386
A wiesz, że ja u Ciebie zakochałam się w azaliach japońskich?
Wcześniej faworyzowałam wielkokwiatowe :whistle:

Wiosna dokupię więcej, ale już kwitnących :-)

Odp: W ogrodzie Doroty 25 Lis 2012 00:21 #92782

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
A ja na szczęście mogę oglądać u Ciebie jedynie piękne, kolorowe azalie :) Moja niedawno właśnie zasiliła ognisko :unsure:
Nie lubią one mojego marglu, niestety :cry3:
Pink Flower Circus piękne kwitła, jak długo?
Ostatnio zmieniany: 25 Lis 2012 00:22 przez pamelka.

Odp: W ogrodzie Doroty 25 Lis 2012 10:48 #92856

• ulakonie
  • ulakonie's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 391
Dorotka. Co wstawisz nowe zdjęcia to kombinuję nad zdobyciem czasu by przejrzeć Twoje zdjęcia od początku ponownie. Mi zdarza się rzadko złapać fajne ujęcie. A u Ciebie na większości zdjęć uchwycisz to co wymaga szybkości i jakiegoś wyczucia. Jak to robisz:) Masz gdzieś w 1 miejscu wszystkie fotki ?

Odp: W ogrodzie Doroty 25 Lis 2012 20:48 #93146

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Azalie wielkokwiatowe Ci nie przezimowały?
A ja myslałam, że one bardziej wytrzymałe od japońskich.
Coraz bardziej mi się podobają.
A tu taka wiadomość.
Ten kolorystyczny misz masz jest cudowny.
Masz rację, że to chyba jedyna grupa roślin, do której to pasuje

Odp: W ogrodzie Doroty 26 Lis 2012 18:51 #93522

• Basia
  • Basia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1528
Wreszcie dotarłam :jeez: zasiadłam przed monitorem z :coffe: i wyogladałam wszystkie fotki...od początku wątku :) i nawet trochę poczytałam...ciut...ciut... :oops: zarosło Ci okrutnie, dojrzało :bravo: kolorów w bród, a róże i powojniki jak marzenie.
Moje sierściuchy ogrodowe pozdrawiają Twojego futerkowca :hearts:
Pozdrawiam mile
Basia

Odp: W ogrodzie Doroty 28 Lis 2012 14:00 #94383

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Izuś i oby sie twoje słowa sprawdziły. Ponos podobała ci się bardzo róża Eifelzauber. mam dal ciebie fotkę. kwitła zaraza w czasie mojego urlopu a potem nie raczyła po raz drugi. Ale ładna bestyjka

Elu, założyłaś wątek - i bardzo dobrze. Tak ma być. Kazdy się chwali tym co ma i jest super.
Musze spokojnie połazić poi twoim ogródku, ale teraz zachciało mi się malowania (ech te forumowe czarownice, zarażają człowieka wszystkim, nawet remontami :rotfl1: )i gonię własny ogon. Tym bardziej, że o urlopie mogę jedynie pomarzyć.
Życie bez grzebania w ziemi??? niemożliwe :lol:

Dalu, te dwie moje azalie, które paków nie zawiązały to dorosłe rośliny, ale niestety podejrzewam, ze przyczyną może być złe miejsce. Cóz, wiosną znów szykuje się przesadzanie więc może wreszcie trafię.
Dział kwasolubów rzeczywiście trochę 'od macochy' ale nadrobimy, nie ma obawy. Najgorsze, ze większość moich azalii to nn więc ciężko opisywać jak się nie wie co. Może jak złapie trochę oddechu to spróbuję zidentyfikować.

Siberia, miło mi, ze zaraziłam kogoś tymi japonkami. Nie ma wiosną piękniejszego widoku jak kwitnące azalie. Przynajmniej dla mnie (Jola wiem, że przyrosty na kulkach ... ;) )
Rzeczywiście najbezpieczniej kupowac kwitnące, wtedy przynajmniej jest szansa obsadzić rabatę zgodnie z wyobrażeniami ;)

Jolu, no tak to juz jest. Jedni lubią rybki, inni grzybki :happy: I dobrze, że w naszych ogrodach taka różnorodność, można sie pozachwycać a u siebie sadzić to co nam odpowiada.
Róża kwitła bardzo długo, ma bardzo trwałe kwiaty, które powoli sie otwieraja. Niestety miała tez spora przerwe w kwitnieniu, ale po pierwsze rosnie w trochę zacienionym miejscu a poza tym to młodzizna. Z reszta nawet jeśli miałoby tak pozostać to i tak uważam, ze warto ją mieć.

Ulka, jeśli nadal nie obejrzałaś wszystkich zdjęć to niedługo wstawię linka do moich albumów na Picasa web.

Gosia, przeimowały, jedynie paki wymarzły i nie kwitły. Trudno tak bywa. I tak się cieszę, bo mozna powiedzieć, że poi ostatniej zimie praktycznie nie miałam strat w ogrodzie. A azalie zakwitna za rok.

Basia :kiss3: :kiss3: Dziękuję.

Dziewczynki, musze lecieć. pa, pa :bye:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.552 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum