TEMAT: Ogródek Robaczka

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 05:47 #358233

• Madżenka
  • Madżenka's Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 33
Kasiu czekam na łany tulipanowe u Ciebie, już za chwileczke, juz za momencik.
Moja Suzan w takim samym stadium, liczę że w weekend nią oczy nacieszę. Moje pissardi jednak już w pełnym rozkwicie .

Ps. Zawsze jestem na biżąco u Ciebie ale wpisuję się rzadko aby wątku nie zaśmiecać :)
"Madżenie ogrodnika" w innej przestrzeni wirtualnej
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2015 05:48 przez Madżenka.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 06:11 #358234

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Kasiu, zachwycająca jest ta Twoja wiosna :hearts: . Po samych pąkach na magnolii widać, że mam dobre dwa tygodnie opóźnienia. Ale to nic, ja poczekam, może w tym czasie uda mi się skończyć wszystkie prace porządkowe :tongue2: .
Jakoś nigdy nie mogę się przekonać do zakupu żonkili. Uwielbiam żółty kolor, ale żonkile jakoś do mnie nie "mówią" . Ale teraz po obejrzeniu zdjęć u Ciebie widzę, że warto :woohoo: . Ileż one słońca i radości wprowadzają na wiosenne rabaty :woohoo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 08:22 #358254

• marzenaF
  • marzenaF's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 309
Wcale nie dziwię się sąsiadom, ja bym sobie nie zasłaniała widoków ;)
Spełnione marzenia Marzenki part 2 ]
kto nie ryzykuje,ten .... nie wącha :-D

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 09:05 #358267

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasiu - ale pięknie :woohoo: i foty cudne :hearts:

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 09:17 #358270

• Wiola
  • Wiola's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 393
Kasiu, też ostatnio kupiłam sobie magnolię Soulangane'a . Malutka a już zapączkowana. Jestem bardzo ciekawa jej kwiatów. Mam tylko nadzieję, że nie wyrośnie z niej kolos.
To ile masz już tych magnolii, bo się pogubiłam ;)
Pozdrawiam Wiola :)
Ogród Wioli

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 09:52 #358279

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Kasiu, mi to wygląda na roślinę mateczną. Zachowuje się, jak typowa zimująca trawa po przycięciu. Zobaczymy, fotki im nie zrobiłam. A fotki parapetowych siewek wstawiłam parę dni temu w swoim wątku. Rosną nawet szybko... i wciąż takie rozczapierzone i wiotkie :unsure: .
Miłego dnia :bye:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 20:20 #358405

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Powiem Ci, Kasiu, że piękne są te nowe magnolie i też coś tam z tych nowych kupuję, ale jak stara dobra 'Lennei' zakwitnie, to jest cudny widok! Tak więc zakup pochwalam :) Mimo że na kwitnienie poczekasz, ale w Twojej glebie to pewnie niedługo :)
A jak się zapowiadają te zeszłoroczne łany tulipanów? Bo nie zakładam, że wykopywałaś ;) Nawet Ty :)

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 20:37 #358412

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2419
Wiola wrote:
Kasiu, też ostatnio kupiłam sobie magnolię Soulangane'a . Malutka a już zapączkowana. Jestem bardzo ciekawa jej kwiatów. Mam tylko nadzieję, że nie wyrośnie z niej kolos.
Niestety wyrośnie piękny kolos.

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 20:41 #358414

• Gabriel
  • Gabriel's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3118
Dawno mnie nie było :oops: , a widzę że wiosna już bardzo zaawansowana :whistle:
Piękne zdjęcia, zarówno ogólne widoki, jak i zbliżenia :bravo: Teraz mamy wspaniały czas w ogrodach, każdego dnia coś się zmienia.
U Ciebie jest tyle kwiatów cebulowych, nic tylko podziwiać :)
Żeby jeszcze pogoda była lepsza, a niestety znowu zapowiadają ochłodzenie. Ale Twój ogród chyba omijają wszystkie chłody :P

Ogródek Robaczka 15 Kwi 2015 20:49 #358418

• Ma Gorzatka
  • Ma Gorzatka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 497
alphax wrote:
Kasiu [...] Zakochałem się w Twojej tajemniczej cieszyniance, znasz może niemiecką nazwę tej rośliny?

Janusz - odpowiem za Kasię, zobacz tu. Mnie też się ta cieszynianka bardzo podoba :)
Ostatnio zmieniany: 15 Kwi 2015 20:50 przez Ma Gorzatka.

Ogródek Robaczka 16 Kwi 2015 15:46 #358750

• eda_s
  • eda_s's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 241
Witam wiosennie Kasiu :)
U Ciebie-jak zwykle-można liczyć na dużą dawkę kwiecia :flower2:
Kibicuję Twoim nasadzeniom, szczególnie jeśli chodzi o drzewa. Mam nadzieję, że pokażesz je nam gdy pokryją się liśćmi.
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2015 15:52 przez eda_s.

Ogródek Robaczka 16 Kwi 2015 22:18 #358920

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Witajcie czwartkowo!
Jest taki przyjemny moment w czwartek po południu, gdy pomimo zmęczenia, przychodzie błogie uczucie ulgi wraz ze świadomością, że...jutro piątek! :happy4:

W ogrodzie codziennie przybywa kwiatów, ale i pracy, bo chwasty wyraźnie przyspieszyły i staram się reagować na bieżąco :flower:
Stellata kwitnie i teraz wygląda wspaniale! Zakwitła też pierwsza z posadzonych wiśni, więc będzie ją łatwiej zauważyć na zdjęciach ;-)

Dzisiaj dosadzałam przebiśniegi (dzięki Ewcia!) i białe naparstnice kupione wczoraj. Dokupiłam też irysów syberyjskich i już część siedzi w ziemii.
Jutro wybieram się na małą wycieczkę za zachodnią granicę, obczaić co tam słychać w moim ulubionym centrum ogrodniczym :search:
Zwyczajowo już planuję kupić białe psianki, które niezawodnie dekorują nasz taras od maja do grudnia, a co jeszcze mi wpadnie w ręce to się okaże :whistle:

Bozuniu, dzięki Kochana! Komplementy od Ciebie to miód na moje serce, aczkolwiek zdjęcia nawet w ułamku nie są tak dobre jak Twoje :oops:
Cebul co roku dosadzam kilka worków, to moje ulubione zajęcie na jesień ;-) Kiedy przychodzą dżżyste, chłodne dni listopadowe znajdują dziką przyjemność w tym, że mam udział w tworzeniu czegoś zupełnie nowego, co da pokaz za kilka miesięcy. Długo planuję, komponuję kolory, kupuję i sadzę...a potem i tak nierzadko wychodzi co innego :rotfl1:
Jak z tymi żonkilami w donicy - miały być różowe :P
Ale te też mi się podobają i może nawet bardziej pasują? :think:

Jolu, moja Pissardi jest w cieniu, więc powoli się rozkręca, ale inne na osiedlu są już w pełni kwitnienia :flower2:
Swoją sadziłam w ubiegłym roku, więc i tak cieszę się, że zaszczyciła mnie kwiatami :hearts:
U nas koszenie to też działka M'a. Ja się kosiarki nie tykam i tak wszystko inne robię sama :tongue2:
Pozdrawam serdecznie, dedykując Ci motylka:

Madżen, widziałam Twoje magnolki i Pissardi - cudne są wszystkie! :dance:
Tulipanki powoli się rozkręcają, kwitną już te przy tarasie:

Dorciu, Stellaty zawsze zakwitają wcześniej, inne jeszcze w pąkasach.
Wiosna rządzi się innymi prawami i wszystkie kolory u mnie dozwolone! Więc sadzę żółtki ile wlezie, bo uwielbiam te drobne trąbeczki :silly:
Tete-a-tete zakwitają jako pierwsze i z jednej cebulki rozkwita masa kwiatów! Już od 3 tygodni na zmianę kwitną kolejne. A bzyki jaką mają radochę! :woohoo:
Sadzę je w różnych konfiguracjach na rabatach i w donicach - tutaj z szachowniczką:

Marzenko, ja bym się nie obraziła za piękny zapożyczony krajobraz z drzew... :whistle:
Dzięki za odwiedziny!
Niezapominajka dla Ciebie:

Moni, dzięki! W słońcu nawet zieleń trawnika może się podobać ;-)
Najbardziej jednak cieszę się z nowych drzew - zwłaszcza gdy kwitną, jak wisienka Shidare-Yoshino:

Wiolu, ja chciałam kupić klasyczną Soulanganę, żeby właśnie mieć ogromne drzewo! Niestety takiej nie znalazłam, więc posadziłam kultywary z tej odmiany: 'Lennei' i 'Satisfaction'. 'Lennei' rośnie dosyć duża, ale 'Satisfaction' raczej z tych karłowatych, więc wylądowała na froncie rabaty. Czy Twoja to klasyczna Soulangane'a?
Gdy zakwitnie pokaż kwiaty, są wśród forumków fachowcy to może zidentyfikują.
W sumie mam jeszcze 2 Stellaty i Susan. Magnolii nigdy za wiele ;-)
Kasiu, przyjrzałam się moim siewkom i wygląda na to, że przynajmniej część odrasta, a liczę też na samosiew. Chciałabym jak najwięcej tych uroczych grzywek!
Januszu, dziękuję za uroczy komplement :kiss3:
My co wieczór siadamy na tarasie na koncert kosa, a rano budzi nas radosny trzebiot innych ptaków - to dla mnie prawdziwa esencja wiosny!
Małgosia już wytropiła niemiecką cieszyniankę. Jeśli nie uda Ci się kupić w Niemczech, to na pewno jest dostępna u nas.
Marta, Lennei kupiłam ok. 2 metrową, rozmnażaną z odłogów, nie z siewu. Liczę więc na kwiaty w przyszłym roku...przeliczę się?
Tulipanów nigdy nie wykopywałam. Przy tarasie kwitną niezawodnie - najstarsze mają 5 lat:

Andre Rieu

Negrita też jest niezawodna:

Jak dotąd wschodzą wszystkie, a kwitnienia będę skrupulatnie dokumentować :idea1:
Spodziewam się nieco słabszych, ale i tak żywotność tulipanów oceniam bardzo dobrze. Nie wykopywane, a jedynie dosadzane od kilku lat zapewniają burzę kolorów wiosną!

Bozi, chciałabym właśnie takie wyrośnięte monstrum... :lev:

Gabrielu, witaj! Wiosna w pełni i codziennie przybywa pączków, liści, kwiatów...wspaniały czas i to oczekiwanie na kolejne! :woohoo:
Dzisiaj podekscytowana oglądałam pąki na glicynii. Ma ich całe mnóstwo!

Oby tylko pogoda nie spłatała figla, najgroźniejsze są przecież późne przymrozki...
Życzę łaskawej aury i przyjemnej pracy w ogrodzie!
Małgosiu, :kiss3:
Witaj Edytko! Drzewa na pewno będą, to moja wielka radość! Tymczasem pokazuję to, co kwitnie - między innymi magnolie i nowa wisienka.
Wczorajsze fotki:

Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka
Ostatnio zmieniany: 16 Kwi 2015 22:26 przez Robaczek.
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, Bozi, Gabriel, sierika, Amarant, Ma Gorzatka, terlica, jol_ka

Ogródek Robaczka 16 Kwi 2015 23:17 #358955

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Piękna magnolia :woohoo: :woohoo:

Ze zdziwieniem przeczytałam, że jutro jedziesz kupić pisanki i usilnie główkowałam..po co.. :think: :happy3:

Pozdrawiam prawie piąteczkowo :kiss3:

Ogródek Robaczka 17 Kwi 2015 22:40 #359206

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Niestety u mnie sporo tulipanów do wykopania.
Same liście. Czeka mnie sporo zakupów jesienią

Ogródek Robaczka 18 Kwi 2015 12:14 #359298

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2419
U mnie też sporo ma same liście. Dlaczego tak się dzieje? Za młode cebulki?

Ogródek Robaczka 18 Kwi 2015 14:13 #359316

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Wisienki Kasiu masz śliczne ,zwłaszcza ta płacząca .Ale wygląda na taką ,która spore rozmiary osiąga.Szukam takiej ,co nie urośnie duża ,a najchętniej oczywiście taką z gałązkami w dół . :flower2:
Piękne cebulowe u Ciebie na rabatach .Trzeba Się teraz nimi nacieszyć ,bo one szybko przekwitają .O zdjęciach miałam nie wspominać ,ale co zrobić kiedy one takie piękne :hearts:

Ogródek Robaczka 18 Kwi 2015 22:36 #359495

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 540
W kwestii tulipanów zgłaszam, że u mnie z sezonu na sezon miast odmianowych, które w dobrej formie są przez rok czy dwa, wyrastają zwykłe czerwone lub... o zgrozo żółte. A same liście też są... I cebule pół metra pod ziemią... Czary :) I znowu bałagan ;)

Ogródek Robaczka 19 Kwi 2015 09:21 #359561

• moni
  • moni's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 995
Kasiu jak zawsze cudownie u Ciebie :woohoo: wzięłam sobie przykład z Ciebie i dostałam jak to określił M "głupawki drzewiastej" bo jeżdżę jak głupia po szkółkach i drzewka kupuję - na dzień dzisiejszy: wiśnia Kiku-shidare, tulipanowiec (x 2 :club2: bo w kolejnej szkółce był piękny okaz za małe pieniądze i żal było nie wziąć :rotfl1: ), kalina Juddii, kalina burkwooda, ambrowiec (patyk widelec ale co tam, wyprowadzę kiedyś a to drzewko wrażliwe jest więc w razie czego wolę nie stracić mega kasy jak przemarznie). W planach kolejne, już namierzone ...

co do tulipanków to ostatnio na zajęciach w szkole coś tam o nich mówili więc się podzielę tym co przekazali ..może to są oczywiste oczywistości ...a może komuś pomoże.... : radzili oczywiście wykopywać co 2-3 lata i przechowywać w suchym, ciepłym, zacienionym miejscu do jesieni (np. w szufladzie ;) ). Wczesną wiosną nawozić nawozem uniwersalnym (chodzi przede wszystkim o azot) tak aby roślina zbudowała dużą masę liściową bo to ma zapewnić dobry wzrost cebuli przybyszowej, która utworzy się w miejsce wsadzonej. Im większa cebula przybyszowa tym lepiej. To nawożenie to nawet 3 razy od marca do połowy maja. Potem niech sobie kwitnie, po przekwitnięciu ścinamy żeby nie wiązały się nasionka bo to wysila cebulę, czekamy aż zaschną liście. To jest ważny moment bo pęd i pąk kwiatowy tworzy się właśnie wtedy wraz z cebulą przybyszową. Na tym etapie można rzucić trochę nawozu potasowego albo jak nie wykopujemy to jeszcze późnym latem i to ma zapewnić ładne kwitnienie na przyszły sezon (jak coś cebul nie zeżre albo nie zgniją). No właśnie - cebule muszą mieć dobry drenaż. Jak wykopujemy i są malutkie cebulki przybyszowe to one na pewno nie zakwitną bo są za małe. Pewnie można się bawić i je tuczyć ale to potrwa kilka sezonów podobno zanim doczekamy się kwiatów.
miłej niedzieli :bye:
EDIT: co do schodzenia cebul niżej i zmiany kolorów nic nie mówili więc nie pisałam ..a sama nie wiem :oops:
Ostatnio zmieniany: 19 Kwi 2015 09:22 przez moni.
Za tę wiadomość podziękował(a): Bozi

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.688 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum