TEMAT: Ogród Doroty '2013

Ogród Doroty '2013 26 Maj 2013 13:47 #161410

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Basiu, dla mnie azalie mogłyby być we wszystkich kolorach tęczy. Nachodziło mnie kiedys na przesadzanie kolorami, ale już mi przeszło. Jest dobrze.
Rzeczywiście sporo miejsc w ogrodzie jest zielonych, spokojnych wiec taka orgia kolorów może być. Z resztą teraz, zanim róże zakwitną w całym ogrodzie zielono ;)

Monika, dziękuję

Grażynko, słusznie zauważyłaś, to lipa. Cięta systematycznie, bo inaczej zarosłaby mi cały ogród.

Niestety tez borykam sie z podobnym problemem. To śluzownica lipowa forumogrodniczeoaza.pl/index.php/forum/4...-i-krzewow-ozdobnych. Niestety co roku nawiedza moja lipę. Zastanawiam się kiedy moja cierpliwość sie wyczerpie i ja wytnę (lipę ;) ) Szkoda mi trochę tego parasola, ale to wszystko do czasu.

Iwona, co to? :rotfl1:

Jola, dzięki za identyfikację, to on. :kiss3: Najlepsze jest to, ze w ogóle nie pamiętam zamówienia :rotfl1:
Cieniówka się sprawdza, choć zła jestem na kolor, już sie przyzwyczaiłam, ale na początku mną wstrząsało. Twoja bardziej przejrzysta i wygląda znacznie lepiej.
Najważniejsze, że oslania i nie przepuszcza chwastów. Zauważyłam, ze mam znacznie mniej mniszka :dance:

Dzis pogoda barowa, rodzinka mi wyjechała a ja zaraz wybieram się na plotki do koleżanki.
Spirea japonica 'Rauttea'- chyba dobrze zapamiętałam. Podmarzła troszkę zimą, ale ładnie sie zebrała

Krzewuszka 'Monet' tez w tym roku nieźle

Zakwitły Snow Queen

i Multi Blue

i zapowiedź tego co niebawem

Niech no tylko zrobi się ciepło :flower2:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 26 Maj 2013 13:49 przez dodad.
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2013 26 Maj 2013 20:34 #161546

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Oj tak,róże oblepione pąkami,wreszcie się napasiemy,ani bruzdownica ani reszta złych duchów nie odbierze nam widowiska,rób duzo zdjęć bo kto wie co będzie w przyszłym roku? :whistle: A murki kamienne są rewelacyjne,szalenie podkreślają urodę rabat.Kamień w ogrodzie dla mnie jest niezbędny,w różnej formie. :bye:

Ogród Doroty '2013 26 Maj 2013 22:10 #161606

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Mnie też wiosną taka mieszanka barw azaliowych nie przeszkadza. Chyba dlategto, że tak długo koloru nie było w ogóle.
Nie wiem co Ty robisz tym swoim japonkom, ze tak ładnie zime przetrwały. Moje są w opłakanym stanie.

Ogród Doroty '2013 30 Maj 2013 21:26 #163161

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Co za pogoda :dry: Dwie potężne burze z ulewami a w przerwach pięknie, ciepło i słonecznie :) .
Rośliny zasilone potężną dawką wody rosną jak na drożdżach. Teraz przydałoby się ciepło.
Dziś rozkwitła pierwsza piwonia z zeszłorocznych zakupów. Piękny kolorek, czekam aż pokaże środek

Rododendrony zakwitły nad oczkiem - fioletowo się tam zrobiło

I mój nowy zielnik :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 30 Maj 2013 21:29 #163166

• Luki10
  • Luki10's Avatar
  • Senior Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 28
Witaj Doroto :)
Piękny masz ogród, zielnik bardzo udany.
Mam pytanie o powojnika 'Multi Blue' jak szybko przyrasta, bardzo mi się podoba, a szukam szybko rosnącego ?
Pozdrawiam Łukasz!
Ogród Łukasza

Ogród Doroty '2013 30 Maj 2013 21:32 #163170

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Ech... ten tarasik :hearts:
Pewnie pysznie na nim smakują naleweczki? ;)
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2013 30 Maj 2013 21:42 #163179

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Ta spirea 'Rauttea' u mnie kilka lat się męczyła, podmarzała i odbijała, aż wreszcie dała sobie spokój... ;) To za oczkiem rosną rododendrony? Niech już przekwitną, by przyoczkowa znów mogła być moją ulubioną ;) Jakoś do rododendronów nie mogę się przekonać... Azalie tak, ale rododendrony nie...
Jak Ty radzisz sobie z przycinaniem tej lipy? :supr3: Wygląda pięknie, ale jest dość wysoka...Jak Ty to robisz?

Ogród Doroty '2013 30 Maj 2013 21:52 #163185

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Jakie piękne jest to połączenie różnych odcieni fioletu :ohmy: . Cudo :thanks: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Doroty '2013 30 Maj 2013 21:52 #163186

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Dorotka ta piwonia z zeszłorocznych zakupów dziwnie przypomina mi pąkiem jedna z moich koralowych :think: Czy wiesz może jaka to odmiana.
Czy ten clematis przy tarasie zimuje w donicy :supr3:
Pięknie wyszedł przytarasowy zakątek, klony mają zacisze, a trawy i szum wody dopełniają szczęścia :hearts:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 22:00 przez pamelka.

Ogród Doroty '2013 30 Maj 2013 22:19 #163203

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
A mi podobają się wszystkie różaneczniki. Po zimie człowiek łaknie jak najwięcej kolorów.
Azalie dodatkowo pięknie przebarwiają liście jesienią.
Kącik japoński przedniej urody. :thanks:
Ostatnio zmieniany: 30 Maj 2013 22:19 przez rm27.

Ogród Doroty '2013 30 Maj 2013 23:44 #163255

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Mnie zachwyciły fioletowe rododendrony w złocistym otoczeniu. Mobilny zielniczek zacny... można go rozbudowywać... jak zajdzie potrzeba, rzecz jasna.

Ogród Doroty '2013 31 Maj 2013 08:11 #163298

• [Iza]
  • [Iza]'s Avatar
  • Expert Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 21
Masz przepiękny, niesamowicie bogaty ogród, prowadzony z rozmachem. Cudowny panuje tu klimat. Na niektórych zdjęciach nasadzenia przypominają mi dworskie założenia. No kawał dobrej roboty :)

Ogród Doroty '2013 31 Maj 2013 08:27 #163305

• Monik
  • Monik's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 104
Rodki cudne :woohoo: Ten fiolecik świetny.
Ściskam cieplutko
Monika

Mój ogród moje marzenie

Ogród Doroty '2013 31 Maj 2013 09:28 #163322

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Witajcie niestety z pracy :( Szykuje mi się dzis siedzenie do wieczora i niestety jutro tez musze przyjść. jakieś chore sprawozdanie, ktoś zapomniał przekazać do naszego działu a teraz termin na karku. Różne niecenzuralne słowa cisna mi się na usta.

Łukaszu, witaj u mnie :) Bardzo się cieszę, że zajrzałeś.
Podziwiam i ja twój ogród, choć na razie cichaczem ;)
Multi Blue rośnie chyba czwarty rok. Na jednej podporze ze Snow Queen, ale oba radzą sobie bardzo dobrze. Co najważniejsze nigdy nie zauważyłam na nich objawów uwiądu, czego niestety nie moge powiedzieć o innych odmianach :(
Pierwsze dwa lata MB rósł tak sobie, ale jak się już zakorzeni, idzie jak burza.
Aktualnie "srodkowa" część wygląda tak. Jest jeszcze troche kwiatów powyżej i poniżej zdjęcia. Może wieczorem uda mi się zrobic zdjęcie całości.

Gosia, zarazo :P Żebys wiedziała.

Marta, tawuła po zimie rzeczywiście nie wyglądała ciekawie, myślałam, że będe musiała wszystko wyciąć, ale okazało się, że stare gałązki przetrwały, nowe rosną intensywnie. Zobaczymy jak będzie dalej :) Trzeba pamietac o przykryciu na zimę. Coraz więcej mam tych do przykrycia.
A widzisz, a mnie sie to otoczenie we fioletach podoba. Nie martw się, już niedługo. Za to niebawem zakwitnie jaśminowiec. Może być?
Z cięciem lipy mam niestety coraz większe problemy. Drabiny, skakanie po konarach. Na szczęście lipa ma miękkie drewno i w zasadzie radzę sobie sekatorem. Ciężko jednak jest, coraz bardziej.

Dorciu, mnie też. Lubię takie kolory :)

Moniko, fajne sa to prawda.

Jolu, widziałam. Byłam początkowo przekonana, ze to Coral Charm, ale teraz nie jestem już taka pewna. Poczekamy, zobaczymy. Ma jeszcze dwa pąki.
Powojnik zimowany w donicy w domku gospodarczym. Ale coś mi słabo kwitnie. Wsadziłabym go do gruntu, ale przy tarasie nie ma jak a wybitnie mi tam pasuje.
Z przytarasowego jestem bardzo dumna :)

Romku, to prawda. Ja kocham wszystkie kwasoluby. Azalie znacznie lepiej u mnie rosna niż różaneczniki, ale mam ochote jeszcze na kilka odmian. Tylko z miejscem problem :(

Izka, domyslam się, że rodki ci sie podobają. Wszak to twoje kolory :)
Powiem ci w sekrecie, że mam juz zbitą następną skrzynkę. Brakuje jej jeszcze dna. Planuje w niej kilka pomidorków koktajlowych, może jakąś sałatę.

Izo, dziekuje ci kochana :hug:

Zostawię wam kilka widoczków na dobry dzien i zmykam do sprawozdamia.

Zimowana w donicy, w domku gospodarczym hortensja zakwitnie :dance:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 31 Maj 2013 22:21 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 31 Maj 2013 21:32 #163472

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
A ja właśnie dziś oglądałam moje garażowe hortensje i stwierdziłam, że coś marnie z pąkami. Może jeszcze zapączkują ?
Cudne zestawienie tych powojników :hearts: Tyle kwiatów... A to tylko część jak powiadasz - no, to musi być widoczek prima sort!

Ogród Doroty '2013 31 Maj 2013 21:36 #163476

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Iza, poczeka cierpliwie, na drugiej hortensji dopiero dziś zobaczyłam maleńkie główki pączków :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 31 Maj 2013 21:41 #163481

• dala
  • dala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Strefa 7a
  • Otrzymane dziękuję: 4066
Dorotko, piękne widoczki!
U mnie w tym roku, wbrew tradycji, jest bardzo zimno i wegetacja jest mocno opóźniona - wszystkie róże jeszcze w pączkach, powolutku zakwitają powojniki, ale za to stosunkowo długo kwitną Rh i azalie :flower2:
Na szczęście hortensje ogrodowe będą kwitły, no, z wyjątkiem tej, co niby miała kwitnąć na pędach tegorocznych ;)
A jakie ziółka posadziłaś w swoim zielniku?
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu!
Ogród Dali '2019

Ogród Doroty '2013 31 Maj 2013 21:44 #163485

• Grzesiu
  • Grzesiu's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Życie jest piękne
  • Otrzymane dziękuję: 213
Taaa...niech żyją ogrodówki zimowane w piwnicach :dance: :dance:
Multi Blue miałem kiedyś i umarł...ale czas chyba na powrót

Zielone okna z estimeble.pl