TEMAT: Ogród (nie do) Poznania.

Ogród (nie do) Poznania. 02 Mar 2015 15:50 #344695

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Eeee tam! Dziewczyny... chodziłybyście w takich strojach po ogrodzie? To dobre do stacjonarnego przesadzania doniczkowców na potrzeby sesji zdjęciowej ;)
Fartuszek - pas narzędziowy za to - bardzo praktyczny pomysł. Z zamykaną kieszonką na telefon, inną na chusteczki - to w wersji dla alergików ;) nożyczki, mały sekator, jakieś druciki i sznureczki, plastikowe trytki...
Pozdrawiam - Gosia

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród (nie do) Poznania. 02 Mar 2015 18:35 #344755

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Fatruszek ogrodowy bardzo fajny, muszę mamci pokazać, może ba się namówić na jakieś małe szycie. W sobotę znów zgubiłam sekator :rotfl1:
Szalenie podoba mi się altana - wyobrażam sobie jaką ma cenę :whistle:
Zdrowiej kochana, wiosna za progiem :hug:
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród (nie do) Poznania. 02 Mar 2015 20:44 #344845

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Fartuszka na narzędia nie mam, ale testowałam pas na narzędzia i nic z tego nie wyszło, bo nie wygodny gdy wiekszość prac wykonuje się na kucająco. Już wolę tachać ze sobą małe wiaderko w którym mam wszystkie narzędzia, a husteczki w kieszeni, bo spodnie bezwarunkowo muszą być z kieszeniami :)

Zazdroszczę ci tych tergów

Ogród (nie do) Poznania. 02 Mar 2015 20:57 #344862

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Przyszłam na wieczorny pokaz wiosennych widoczków z działeczki, a tu nici jak czytam z wyjazdu
Odpuść sobie ten tydzień. Cały ma być brzydki. Lepiej wykuruj się do końca

Ogród (nie do) Poznania. 03 Mar 2015 21:13 #345300

• Olunia
  • Olunia's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 115
Dobry wieczór Asieńko :kiss3:
Dziękuję bardzo za miłe spotkanie i oczywiście za Twoją pomoc przy roślinkach,gdyby nie Ty nie kupiłabym tylu roślinek ,a już na pewno ostatniej ,bo nie dałabym rady ich dotargać do auta.
Jak Twoje zdrówko ? Zapewne w łóżku wylądowałaś po sobocie .
Ja już moje zdobycze wczoraj posadziłam i jestem bardzo szczęśliwa :)
Zdrówka :hug:

Ogród (nie do) Poznania. 04 Mar 2015 22:14 #345650

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Cześć Asiu- jak zdrówko dopisuje? Mam nadzieje, że lepiej! Pogody i ogródka nie masz co żałować- ze wszystkim zdążysz. Przecież czasem sezon zaczyna się w kwietniu i też wszyscy dają radę ;) Wykuruj się solidnie- zresztą co ja Ci mówię.. :silly:

Pozdrawiam!

Ogród (nie do) Poznania. 05 Mar 2015 18:04 #345859

• Ewelina
  • Ewelina's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 979
Piękne CIEMIERNIKI ! Ja mam raptem jeden krzaczorek , który tez już pomalutku zabiera się do kwitnienia :)

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 07:07 #349079

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Witajcie niedzielnie!
Szczególnie ciepło macham do tych, którzy dawno do mnie nie zaglądali :lol: , a i pozostałym miłym gościom bardzo serdecznie dziękuję za odwiedziny :kiss3: . Pozwolicie, że dziś odpowiem ogólnie :oops: ?
Jak tam u Was z pracami ogrodowymi? Ja w ostatnim tygodniu, znaną metodą codziennie po godzince, nieco nadrobiłam zaległości. Do liderek jeszcze sporo brakuje, ale w peletonie się mieszczę. Z każdym dniem wiosna w ogrodzie śmielej sobie poczyna - krokusy rozkwitają w coraz to nowych miejscach, iryski reticulata również, tulipany odważnie wysuwają nosy, konkurując o palmę pierwszeństwa z hiacyntami. Zakwitły nawet przylaszczki (z których się ogromnie cieszę) i jeden z ciemierników. Kącik przy kamiennej ścieżce (tej układanej w ubiegłym roku) rozjaśniły kupione na Gardenii przebiśniegi i dosadzone ostatnio śnieżyce. Udało mi się też kupić przekwitłe ranniki z przeceny. Posadziłam w kilku miejscach i liczę, że chociaż w jednym będę je mogła podziwiać w przyszłym roku (czytałam u Was, że to kapryśne kwiecie). W piątek przyszła przesyłka z Lilypolu, czas więc zastanowić się gdzie i te skarby ulokować :wink4: .
Wczorajsza pogoda niestety nie sprzyjała pracom ogrodowym, trochę mnie to zdekompensowało, bo akurat miałam wolny dzień (tzn. zajęcia tylko do 10.30) i planowałam spędzić go na randce z sekatorem i grabiami. Nie wyszło. Trudno, co robić... w sumie dobrze, że pada, bo sucho niemożebnie. Za to pomogłam mamie w odświeżeniu balkonu. Kupiłyśmy i zamocowałyśmy nową matę z technorattanu oraz nowe skrzynki (bo stare zaczęły się już kruszyć ze starości :unsure: ). Dziś planujemy szybką wyprawę na mini-giełdę kwiatową i obsadzenie balkonu bratkami.
Zostawiam Wam więc trochę mojej wiosny i pędzę się szykować, bo potem niestety znowu szkoła :angry: ....

Miłej i pogodnej niedzieli :bye: !
Ostatnio zmieniany: 15 Mar 2015 07:15 przez asia2.
Za tę wiadomość podziękował(a): r-xxta, rys11

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 07:18 #349081

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Ha, myślałam, ze cierpisz jak ja na przymus porannego wstawania a ty się do roboty szykujesz...
U mnie prace ogrodowe daleko za murzynami ale ostatnie dni takie mokre, ze się nosa z domu wystawić nie chciało.
Ale jest nadzieja na podgonienie w tym tygodniu. Dzis zrobię plan prac koniecznych!
Tej giełdy to ja wam zazdroszczę jak nie wiem co. U nas jeszcze posucha kwiatowa :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 08:00 #349085

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
myślałam, ze cierpisz jak ja na przymus porannego wstawania
Można to tak nazwać :rotfl1: . Świątek czy piątek budzę się najpóźniej o 6.00, ale za to chodzę spać z kurami :wink4: . Do pracy idę dziś dopiero na 10.45. Teraz wybieramy się z mamą na giełdę.
Czytałam, że u Ciebie słońce się pokazało! Podeślij proszę kilka promyków :) .

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 08:53 #349091

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Asiu, wiosnę masz cudowną! Zazdroszczę kwiecia :) U mnie jedynie krokusy się zebrały, no i mnóstwo ciemiernikowych pąków.
Niebo się lekko przeciera, więc może i parę promyków słońca się pokaże.
Szybkiego dnia w szkole a przedtem, miłego grasowania na giełdzie :)

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 09:31 #349100

• Sweety
  • Sweety's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 119
W żadnym wypadku nie powinnaś narzekać na swoją wiosnę i zaawansowanie prac porządkowych. U mnie przebiśniegi i krokusy co prawda się pokazały, ale jeszcze 2 dni temu padał śnieg. Tam, gdzie go nie ma jest tak mokro i błotnisto, że nogi się rozjeżdżają i bez 'lakierek' nie podchodź. A generalnie ciągnie zimnem do stert tego białego, że :jeez: Komu życie miłe, musi zaczekać...

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 10:32 #349121

• rys11
  • rys11's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 584
Witam sympatyczną poznaniankę "asia2"

Zaciekawił mnie tytuł Twojego wątku "Ogród (nie do) Poznania". A to co zobaczyłem i troszeczkę poczytałem zasługuje na złoty medal ogrodowy. Wspaniale wykonane zdjęcia i Twoje wyczerpujące komentarze. Moje GRATULACJE jako działkowca z Poznania z podobną pasją ogrodową.
Serdecznie pozdrawiam :)

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 16:50 #349187

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
nie ma jak dobić człeka.....ta już na działce a ja.....nic, nic i jeszcze raz nic :hammer:
wczoraj padało i lało, potem impreza rodzinna a dziś......też nic, bo się nie da :lev:
cebule czekają, azalia się hartuje w łazience przy oknie a ja czekam na pogodę by wyjść na działkę :whistle:
ale zazdroszczę robót.....bo ja nawet palcem nie kiwnęłam jeszcze, na razie walczę z doniczkowymi w domu i w klasie :wink4:

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 19:33 #349250

• Robaczek
  • Robaczek's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2972
Asiu, piękną masz wiosenkę!
Te iryski bajeczne! Znasz może nazwę?
Gdzie ta wyprzedaż ranników? Ja posadziłam kilka sztuk..w styczniu i właśnie się zbierają do kwitnienia ;)
Różyczki przycięte?
U Ciebie sucho, a u mnie tak mokro, ze błoto na trawniku :unsure: Muszę się przeprosić z grabiami, ale wcześniej czeka mnie cięcie róź na froncie.
Codziennie po godzince ;-)
Miłego!
Pozdrowionka :-) Kasiek
Ogródek Robaczka

Ogród (nie do) Poznania. 15 Mar 2015 20:59 #349311

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Ja planuję w tym tygodniu przynajmniej po godzince popracować.
Tylko, czy będę miała tę godzinkę
Muszę koniecznie kupić te iryski
U mnie przepadły pewnego roku

Ogród (nie do) Poznania. 16 Mar 2015 00:20 #349422

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Śliczne te fioletowe iryski :woohoo: :woohoo: W ogóle sporo się dzieje u Ciebie na rabatach- tylko pozazdrościć zaawansowania wiosny :hug:

Jak wypad na giełdę.. udany :whistle: ?

Miłego tygodnia!

Ogród (nie do) Poznania. 16 Mar 2015 03:48 #349436

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Asiu.
Jadę dzisiaj na Komorniki.
Jak będziesz w ogródku to wystawię łapkę i Ci pomacham. :bye:
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ