Marta, oj tak zapach unosi się obłędny i tak silny, że nawet ja go czuję. Już tak mam, że zwykle żeby poczuć zapach kwiatów muszę wsadzić nos w roślinę a teraz czuję go bez bicia pokłonów kwiatom więc naprawdę musi dawać po nosie. Najbardziej pachną piwonie bo są w pełni kwitnienia, a poza tym większość z nich mam posadzonych w grupie więc doznania są wzmocnione naturalnie.
Asia ..Ty małomówna ? dziękuję z serca
Tulipanko, jak się okazuje to kupiłam piwonie ze źródeł polecanych tu na forum. Najbardziej okazałe karpy (ale też najdroższe), zakupione zeszłej jesieni, które wszystkie jak jedna kwitną (od 1 do kilku kwiatów na krzewie) nabyłam u p. Eweliny Wajgert. Wszystkie odmiany są zgodne z tym co zakupiłam. Ładnie zakwitły mi też karpy od p. Kołodziejskiego (oprócz 2 odmian: Eweliny i Yellow Crown ale ta druga ładnie się rozrasta). I jeszcze nabyłam zeszłej wiosny karpy u Ewy - Gloriadei z Rozarium. Jeszcze nie rozkwitły ale mają po kilka pąków.
Robaczku widziałam jak Twoja Louise Odier (już się nauczyłam, że to dziewczynka) daje czadu - zajefane masz róże i super Ci już kwitną. U mnie oprócz kilku na razie pojedyczne kwiaty. Lasursternowi daj czas a zobaczysz jak się bujnie. Widziałam Twoje klemki i rosną Ci naprawdę super więc to tylko kwestia czasu
Ewo, aż żal czytać jakie Cię plagi dopadają w tym roku
ale grunt to się nie poddawać jeszcze się los odmieni. U mnie też sporo clematisów dopadł uwiąd ale w większości pojedyncze pędy, tylko Daniel Deronda padł całkiem, a ponieważ to był klematis mojego syna to odkupiłam.
Róże i u Ciebie rozkwitną jak tylko zrobi się trochę cieplej i jeszcze będzie tak, że u nas przekwitną a Ty będziesz się cieszyć kwiatami.
Aniu, tak amsz rację, to czas powojników i irysów. Ja w jesieni dokupiłam kilka irysów i czekam na ich kwiaty. Nie wszystkie zakwitną ale to nic. Poczekam. Louise Odier to piękna róża, wielka i obficie kwitnąca w czerwcu. Ani się obejrzysz jak urośnie na potwora.
Gosiu, napisałam prawdę o Twoim ogrodzie - jest piękny. Wkładasz w niego dużo serca i to widać. W przyrodzie już tak jest, że piękna jest nieskończenie wiele i tego się trzymajmy
Nad M. musisz popracować - nie ma wyjścia !
Kilka fotek z wczoraj/dzisiaj.
Rabata frontowo-płotowa.
Widok z ogrodu w stronę ulicy (pd strona)
I w drugą stronę
Aż tak dużo róż jeszcze nie kwitnie ale już niedługo powinny zacząć bal
Ewidentnie to czas kocimiętki. "Pożarła" mi większość róż na tej rabacie, trzeba będzie coś z tym zrobić
I z hostami też, tylko co jak cienia brak
Portreciki -piwonie
Coral sunset
Jakaś Coral (albo charm albo and gold)..muszę się dokopać do znacznika:
Władysława ?
Nippon Parade
Honey Gold
ogólne