Upalna niedziela za nami aż się nie chce myśleć że jutro poniedziałek
Marta-Shirall to ja też nic nie napiszę tylko
przekazałam pochwały różom
Marta-Markita, nie jest tak źle. Większość róż rośnie z tyłu za domem i nie widać ich z ulicy
Owszem, nie powiem fama o różach się trochę rozniosła po okolicy ale jeszcze nikt sobie nogi nie złamał ani nie rozbił samochodu
ale czasami to sobie myślę, że zupełnie nas pogięło z tym ogrodem...ale tylko czasami
Poniżej to co widać z ulicy (różów wogóle nie widać)
Kasiu - no porosły mi te róże prawie jak Tobie
to jest w zasadzie pierwszy tak obfity rok. Tzn. już zeszłego roku starsze róże pokazały na co je stać ale większość austinek np. tak średnio. I sprawdza się twierdzenie, że róże potrzebują kilka lat aby pokazać na co je stać. Oprócz tego oczywiście łagodnej zimy no i pozostawienia w spokoju (przynajmniej tak jest w moim przypadku - róże po przesadzeniu potrzebują u mnie sporo czasu na aklimatyzację na nowo).
Comte de champagne ma sporo mniejsze i mniej pełne kwiaty niż Jude the Obscure. To co najbardziej mi się podoba w champagne to zmienność koloru - od żółtego poprzez szampański do białego. Daje to super efekt na krzewie.
Lady Emma Hamilton i Lady of Shalott ...no są do siebie podobne. Emma ma jednak mniejsze kwiaty i z bardziej różowym (jak dla mnie) odcieniem niż Shalott (ta ma zdecydowanie żółty rewers). Mają różny kształt kwiatu (Shalott jest na początku typową kapustą i jest pełniejsza). Poza tym Emma dużo ładniej pachnie. Ja jestem zachwycona obydwoma i gdybym miała miejsce na tej rabacie co rosną to dokupiłabym jeszcze po 1-2 krzewy każdej. Poniżej wrzucam Ci porównanie kwiatów.
A co u Ciebie nie tak z Queen ? Nie przypadła Ci ogólnie do gustu czy słabo kwitnie ?
Tulipanko - dziękuję za odwiedzenie ogrodu i pochwały...teraz rzeczywiście jest jak w bajce
...chociaż zaczął się czas komarów
jak nie urok to s...
Lady Emma Hamilton vs Lady of Shalott (Emma na lewo, Shalott na prawo)
Róże widoczne z ulicy
Róże widoczne z tarasu
piwonia
The Pilgrim
Lichfield Angel
Crocus-ik
Jude the Obscure
cdn
Chyba mało rozpowszechniona u nas róża Austina Perdita
Lady Emma Hamilton
Evelyn, niestety nie zdążyłam uchwycić morelowego startu i zdążyła zróżowieć
A shropshire lad
Aphrodite
Crown Princess Margareta
cdn
Jeden z pierwszych kwiatów Veilchenblau
I dla porównania Perennial Blue (potomek Veilchen)
W temacie fioletów, Cardinal de Richelieu
I praktycznie identyczna Tuscany Superb (gdyby nie to, że w zeszłym roku inaczej się wybarwiła to uznałabym, że mam 2 kardynały)
I dla porównania oryginalna Tuscany
Henry Martin - wzbudził mój zachwyt - nie mogę się doczekać aż się rozrośnie
Gipsy Boy nie pozostaje w tyle, tyci a obsypany kwiatami
cdn