TEMAT: Ogród Aguniady cz. 2

Ogród Aguniady cz. 2 14 Sty 2015 22:14 #329112

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Co ja czytam?
Nowe rabaty?
A coś bliżej?
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 07:40 #329153

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Witaj Aguś, czyżby dobił Cię wczorajszy korek na naszej 8? Mój M zaprosił mnie wczoraj na randkę do kina i po półtorej godzinie stania w tym korku doszedł do wniosku, że nie zdąży podjechać po mnie do domu, w związku z czym musiałam sama dojechać do Janek. W sumie byłam zadowolona, bo dojechałam tam szybciej, niż on wydostał się z tego korka i w empiku zgrasowałam 3 książki; 2 z przeceny 50% i nowość o Ewie Demarczyk - tę po uprzednim przeczytaniu, podaruję mamie.

Zdaje się, że póki co na słonko nie mamy co liczyć. Miłego dnia zatem.

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 08:34 #329166

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Runiankę japońską i derenia kanadyjskiego posiadam. Prawdą jest, że dereń nie bardzo lubi glinę, bo u mnie słabo rośnie (ale się nie poddaję, bo roślinka jest przeurocza). W naszych centrach ogrodniczych obecnie nie ma większego problemu z jego zakupem. W razie czego służę pomocą ;) .
Miłego dnia :bye: !

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 12:41 #329265

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Nie wiem, moi drodzy, jak Wy, ale ja pozostaję w szoku po dzisiejszych rewelacjach dotyczących kursu franka.
W kilka chwil kredyty urosły o x%!
Niewiarygodne jak dla mnie i nieakceptowalne.
Czy ktoś się tu zna na finansach i powie, co dalej?

Z innej beczki, dzień mamy dziś przepiękny. Słońce dopisuje od rana, przyświecając optymistycznie przy pracy.
Mam dziś home office, więc i klawiatura chodzi, i grabie w ruchu były :)
Od razu człowiekowi się robota w rękach pali. Gałęzie i cały bałagan po orkanach i innych huraganach posprzątane, ognisko zrobione.
Od razu przejaśniało!
Jeszcze w weekend rozprawię się z kretem-giganteusem i jego wyczynami.

Co dziś u Was? Jak nastroje?

Zostawiam fragmenty ogrodu, cudownego nieba, rozmarzonej Sary i wczorajszy zachód słońca uchwycony przez biurowe okno...

Odpowiedzi później!

Tymczasem pozdrawiam Was gorąco :)

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 12:56 #329268

• piku
  • piku's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 5027
No cóż, też mnie zszokowała informacja o kursie franka (właśnie taki kredyt spłacam) :evil:

Ale, ale zamyślona Sarunia bezkonkurencyjna :woohoo:
pozdrawiam - Wiesia :bye:

"Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak rośliny, pozbawieni miłości więdną."

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 13:30 #329276

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Nie wydaje Ci się, że to czysta spekulacja- z frankiem.. Jesteśmy tylko pionkiem w grze. Ktoś na górze kliknął myszką, poprawił swój stan konta o liczbę z taką ilością zer, której nazwy pewno nawet nie znam ;) Teraz pieniądze jak karty w Monopolu- nie mają wartości..tylko wartość umowną..

Sarunia absolutnie piękna- jaka elegantka zadumana :hearts:

Ja też chcę home office :cry3:

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 13:39 #329279

• Bogulenka
  • Bogulenka's Avatar
  • Gold Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 62
Ja finansistą nie jestem i nie wiem co dalej będzie. zresztą myślę, że finansiści też pewnie nie wiedzą, biorąc pod uwagę, że po ostatnim referendum wszyscy śpiewali o spadku kursu franka w niedalekiej przyszłości, w połowie tego roku prognozowali, że będzie jeszcze niższy niż sprzed wczoraj np. tak więc ekonomia jest tak nieprzewidywalna w tej chwili jak co najmniej niespodziewane zjawiska atmosferyczne. To co się stało jest wpisane w tzw. ryzyko kursowe.
Nic tylko się pochlastać normalnie, póki co na narty nie jadę.

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 13:55 #329283

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Aga, tyle Twojego, co się przez tego franka po wkurzasz ... niestety. Cieszę się, że mnie ten problem nie dotyczy :lev: , bo też bym chodziła nabuzowana :evil: .

U mnie dziś było sporo słońca. Aż się chciało żyć :woohoo: . Jednak ja zdecydowanie jestem na baterie słoneczne, bo po dawce promieni słonecznych posprzątałam chałupę w kilka chwil :happy: i jeszcze chciało mi się z synem na plac zabaw jechać :tongue2: . Oby coraz więcej takich dni :happy-old: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2015 13:56 przez dorciaj.

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 19:15 #329356

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 864
Aguniada napisała:
Co dziś u Was? Jak nastroje?

Witaj Agnieszko.
Chciałbym się z Tobą podzielić pewnymi moimi wrażeniami które towarzyszyły mi dzisiejszej nocy w podróży po Polsce.
Jadąc w kierunku Wrocławia grubo po północy dotarła do moich uszu dosłownie i w przenośni piosenka z tzw. tekstem napisana przez Krzysztofa Nowaka specjalnie dla Katarzyny Sobczyk na Jej ostatnią już płytę ,,Niewidzialni".
Pierwszy raz mi się zdarzyło, abym po wysłuchanym utworze wyłączył radio i przez ponad godzinę wsłuchiwał się... ale tylko we własne myśli.
Sądzę, że nie będziesz miała mi tego za złe jak podzielę się z Tobą i Twoimi gośćmi tekstem tej piosenki.
W ostatnim udzielonym przez siebie wywiadzie odnośnie tego utworu padło pytanie:
,,Komu teraz chce się pisać takie teksty?"

KATARZYNA SOBCZYK.
,,OGRÓD KTÓRY ŻYJE W ZGODZIE Z NATURĄ, ŻYJE PEŁNIĄ ŻYCIA."
mój wątek-OGRÓD W HARMONII Z NATURĄ

"www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa
Ostatnio zmieniany: 15 Sty 2015 19:41 przez waldek727.

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 19:17 #329358

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
Miłego wieczoru. :hug:

Ogród Aguniady cz. 2 15 Sty 2015 21:39 #329425

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Skąd ja znam tą wieżę kościoła ..... :think: ........ :bad-idea: .........to... na Pradze przy ZOO..a może nie.Bo jeśli tam pracujesz to nie zazdroszczę codziennych podróży do i z pracy...przez całą W-wę :jeez:

Ogród Aguniady cz. 2 16 Sty 2015 07:58 #329479

• waldek727
  • waldek727's Avatar
  • Platinum Boarder
Pawełku.
Katedra praska ma dwie identyczne wieże bez zegara.
Wieżyczka na fotce którą zamieściła Agnieszka bardzo mi przypomina kościół św.Wojciecha na Woli.

Za tę wiadomość podziękował(a): chester633

Ogród Aguniady cz. 2 16 Sty 2015 20:24 #329753

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
Dobry wieczór! Dobry, bo piątkowy ;) !
A gdzież to się Gospodyni tego niezwykle gościnnego wątku się podziewa?
Ostatnio zmieniany: 16 Sty 2015 20:24 przez asia2.

Ogród Aguniady cz. 2 16 Sty 2015 21:25 #329813

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Mam to samo pytanie co Asia.. Pani Aguniado- gdzie się Pani podziewa.. Hmm.. drugi etat wraz ze skokiem franka :happy3: :happy3:

Ogród Aguniady cz. 2 16 Sty 2015 21:33 #329820

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
A mnie się wydawało, że PanuM Darek nie Franek :rotfl1: ...

Ogród Aguniady cz. 2 16 Sty 2015 22:07 #329841

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Mega migrena...
Nie byłam dziś w stanie wstać z łóżka... coś okropnego ;-(

Ogród Aguniady cz. 2 16 Sty 2015 22:08 #329844

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
:hug: :hug: :kiss3:
Agunia, wiem co przezywasz, ja wczoraj zdychałam :(
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Aguniady cz. 2 17 Sty 2015 09:20 #329904

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Dzień dobry,

Wróciłam do życia po jakże ciężkim dla mnie piątku. Nie jest jeszcze w 100% dobrze, ale to czwarty dzień z migreną i ból powinien się wyciszyć - przynajmniej taką żywię nadzieję. Doprawdy nie wiem, co poradzić na te nieszczęsne bóle głowy, które wyłączają człowieka w zupełności z funkcjonowania.
Miałam się wczoraj spotkać z Variegatą, Gatitą i Magentą i klops - przepadło! :cry3:

Dorotko, u Ciebie już chyba lepiej? Myślę, że ta zmienność aury przyczyniła się w dużym stopniu do tych okropnych dolegliwości.
Asiu, Moniko, franek mnie wczoraj w ogóle nie obchodził, ale ogólnie świadomość, że w kilka minut czyjegoś widzimisię dostaliśmy po tyłku ogromnymi kwotami, budzi sprzeciw.
Paweł, tą wieżę widzę z okien na Chłodnej... jeździłam kiedyś do pracy 45km w jedną stronę, ale bez korków. Nie zdecydowałabym się nigdy pracować na Pradze, to byłby strzał w kolano.
Waldku, nie jestem pewna, czy znam ten utwór Katarzyny Sobczyk, ale skoro tak Cię poruszył, to na pewno go posłucham i przekażę wrażenia.
EDIT: posłuchałam - tekst utworu rzeczywiście skłania do przemyśleń, poruszający...
Masz rację, to wieża na Woli.
Dorcia, franek będzie żył swoim życiem - my, kredytobiorcy, nie mamy przecież wpływu na jego kurs... jak sobie jednak przypomnę poziom 2,2pln, gdy podpisywaliśmy umowę, i obecny poziom, to mnie trzęsie.
Pogoda dziś śliczna... jesli głowa mi się wyciszy, to na pewno pomyszkuję w ogrodzie w poszukiwaniu wiosenki :)
Ja też funkcjonuję na baterie słoneczne!
Bogusiu, w ekonomii niestety zbyt wiele jest spekulanctwa, które determinuje przeróżne ruchy i przesunięcia w cyferkach.
Cierpi na tym przeciętny Kowalski, który by mieć gdzie mieszkać, musiał zaciągnąć kredyt... To co się dzieje, nie jest ok.
Narty może jeszcze się uda zrealizować?
Korka na naszej trasie kilka dni temu nie doświadczyłam, ponieważ staram się omijać ten kierunek wracając do domu - jeżdżę przez Otrębusy, może kilka km dalej, ale bez korków i stresu przebudowy.
Na czym byliście w kinie?
Moniko, absolutnie się zgadzam, że to spekulacje... tylko co dalej? Tak sobie będzie teraz szalał ten kurs?
Mam nadzieję, że nie, bo w dłuższej perspektywie byłoby to szkodliwe dla gospodarki Szwajcarii, a na to przecież sobie nie pozwolą.
Wiesiu, wielu z nas jest w podobnej sytuacji... oby to się jakoś unormował i przede wszystkim, by kurs spadł!
Sarcia uwielbia takie dni, kiedy może być z człowiekiem na ogrodzie/spacerze w słoneczny dzień :)
Asiu, super, że potwierdzasz runiankę jako sprawdzoną roślinę. Co do derenia i gleby, to u mnie po stronie północnej gleba jest mniej zbita i gliniasta, ma nieco więcej piasku. Więc po przeanalizowaniu sytuacji chciałabym się na niego zdecydować, ponieważ jest ujmujący w swojej urodzie!
Popatrzę na ofertę naszych szkółkarzy - gdyby był problem z zakupem, będę wdzięczna za pomoc :)
Gosiu, będą nowe rabaty - przebudowuję całą północną część ogrodu. A zatem mnóstwo cieniolubów zawita w te strony ;-), a i trawnika ubędzie (zostanie tylko alejka). Co Ty na to? :)
Marysiu, skansen odwiedzimy już teraz. Oczywiście, że najpiękniej będzie się prezentował w bujnej przyrodzie, ale dla mnie surowy krajobraz również ma swój urok. Będą zdjęcia z wycieczki na pewno. Wybierz się koniecznie w tym roku na dłuższy spacer, a po zwiedzaniu zapraszam do siebie na kawę :)
Majutek, z głową moją to jakaś pomyłka. Wczoraj nie było mnie wśród żywych - ból przeogromny, leżałam cały dzień, do północy, gdzie tylko przeniosłam się do sypialni... dziś jest lepiej, są widoki, że będzie to jako taki dzień, a ćmienie minie...
Dereniowi trzeba zapewnić wilgoć, ale może jakieś inne miejsce mu znajdziesz?
Mateuszu, dziękuję!
Iwonko, czytałam, że w zbitej i gliniastej glebie dereń nie będzie się rozrastał, ale właśnie w północnej części ziemię mam lżejszą, wymieszaną z piaskiem, więc ta piękna roślina ma szansę na zagoszczenie w moim ogrodzie :)
Szkoda, że się nie spotkamy tym razem, ale z pewnością okazji jeszcze będziemy mieć sporo w całym sezonie :)
Moniko, tak, pamiętałam, że eclematis miał w swojej ofercie derenia kanadyjskiego. Niewykluczone, że u nich się w niego zaopatrzę, a jeśli nie, to kupię sadzonki u Szmita, który jest producentem...
Dorotko, taki skansen w poblizu to skarb... koniecznie wybierz się na zwiedzanie = podzielimy się potem wrażeniami :)
Danusiu, utulam Cię serdecznie... wiem, że teraz trudne dni przed Tobą, ale jakoś sobie poradzisz...
Jestem z Tobą.
Powiedz coś o kursie koronkowania? Takie rękodzieło jest bardzo efektowne, a Ty masz talent w rękach - z pewnością będziesz tworzyć cudeńka... kiedy zaczynasz?

Akcent zapachowy na koniec:

Tęsknię za pierwszymi kwiatami bzów!
Ostatnio zmieniany: 17 Sty 2015 09:53 przez Aguniada.

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.698 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum