TEMAT: OGRÓD MARKITY

OGRÓD MARKITY 09 Sie 2015 17:31 #394688

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Trawnik w stylu włoskim :lol: ... to jeszcze deszczu życzę, bo w Toskanii właśnie pada! :silly:
Pozdrawiam - Gosia
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

OGRÓD MARKITY 09 Sie 2015 17:42 #394690

• Krzysia
  • Krzysia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1569
Marta, masz trawnik w stylu włoskim, a ja rabaty w stylu angielskim ( tzn. nieopielone, gdzie rośnie co chce i da radę), ależ my światowe ogrodnictwo uprawiamy :rotfl1: :rotfl1: :rotfl1:.
...Bo marzenia się spełniają tylko tym, którzy je mają...

Próbuję spełnić jedno z nich

OGRÓD MARKITY 09 Sie 2015 17:44 #394691

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Andrzej podaj adres, to wyślę po niedzieli :P

Krzysiu też ucieszyłam, że coś zmierza, ale już nie zmierza :angry: , tradycyjnie wiatr się zmienił i wszystko poszło na Białą Podlaską :hammer:
Myślę, że iryski rosłyby w zadołowanych donicach, tylko w odpowiednio dużych ;) . One wytwarzają masę korzeni, a do tego szybko się rozrastają, przynajmniej te, które mam ;)

Gorzatko może mnie odwiedzisz, bo ostatnio deszcz wszędzie tam, gdzie Ty :woohoo:

OGRÓD MARKITY 09 Sie 2015 18:30 #394704

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
no jakoś można :rotfl1: dużo osób patrzy na nas jak na wariatki, w tym tata i brat :rotfl1:
wczoraj miałam burzę, rano tak samo ale co to za burza jak pada 10 minut i koniec :happy3:
dziś sobie mięsko wędziłam :cool3:

OGRÓD MARKITY 09 Sie 2015 21:20 #394736

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
Piękne zakupy :whistle: A myślałam, że to ja zaszalałam z irysami :rotfl1: Czyli ze mną wszystko w porządku :)
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2015 21:20 przez Bozi.

OGRÓD MARKITY 09 Sie 2015 22:16 #394761

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 603
No nie wiem czy poszło na Białą, bo ja 35 na północny zachód od Białej ogroduję ;) Mówisz, że suszy ciąg dalszy... no to już wiem, że pod koniec września będę robiła porządki przed zimą bo jak wyjadę stąd (do Białej zresztą ) to wszystko pozdycha... P za chiny ludowe nie podleje :jeez: Może to i lepiej, będę miała z głowy... W październiku przyjadę, wygrabię resztę liści, które jeszcze spadną i finito :crazy:

Powinno się mówić, że coś goi się jak na kocie ;)

Róże z wazonu pokazuj, też będzie ślicznie :kiss3:

p.s. U mnie komarów zatrzęsienie zwłaszcza tam gdzie podlewam :mad2:
Ostatnio zmieniany: 09 Sie 2015 22:17 przez futrzasta.

OGRÓD MARKITY 09 Sie 2015 22:28 #394765

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
A u mnie w ogródku w tym roku zatrzęsienie mrówek. Napoczęły mi nowo posadzonego irysa :mad2:

OGRÓD MARKITY 11 Sie 2015 09:07 #394966

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Uprzejmie informuję, że wszyscy możecie mi zazdrościć wczorajszego dnia :P . Wszyscy poza Martusią oczywiście :lol: , bo Martusi to ja zazdroszczę :silly: . A czego? ... No na pewno nie suszy :dry: , bo ma okrutną :jeez: .
Zaraz Wam pokażę, czego można zazdrościć :devil1: .

Kolorowych - kwiecistych rabat :hearts:
DSC_7439.jpg

DSC_7440.jpg

DSC_7441.jpg

DSC_7442.jpg

Pięknych rozrośniętych roślin :hearts:
DSC_7443.jpg

DSC_7449.jpg

DSC_7454.jpg

Pracowitości :wink4:
DSC_7453.jpg

I niezbyt pracowitych gości :rotfl1:
DSC_7455.jpg

Zapachów :hearts: ... które moim zdaniem i tak są rozprowadzane za pomocą linii kroplujących :happy3: .
DSC_7444.jpg

DSC_7451.jpg

Martuś bardzo Wam dziękujemy za cudowny dzień. Jak zwykle było za krótko :cry3: , za szybko zleciało :placze: . Chłodniczek pierwsza klasa :yummi: , ale i tak nic nie przebije deseru :woohoo: :woohoo: , toż to było niebo w gębie :flower1: .
Twój ogród od ostatniej mojej wizyty urósł bardzo :bravo: . Widać Twoją "zieloną rękę" na każdym kroku :hug: . Widać też ogrom pracy ... wiem jakiej :jeez: , więc doceniam podwójnie :thanks: .
To co Ty robisz teraz w upały, to już nie jest walka o przetrwanie ogrodu -to jest regularna wojna wytoczona upałom i suszy :thanks: .

Mi najbardziej podobały się trawy na trawiastej z gigantycznym sadźcem :dazed: i oczywiście przepiękne krzaczory różane :woohoo: . Sebastian zachwycony Twoimi hortensjami, więc wiesz już co się będzie u nas działo :rotfl1: .

Na zakończenie dziękuję za możliwość zabrania części Twojego ogrodu ... jak zwykle hojnie mnie obdarowałaś :kiss3: :kiss3: :kiss3: . Mam nadzieję, że niedługo będziemy mogli Ci się zrewanżować :hug: i nie ukrywam, że bardzo się z tego cieszę :hug: .

Do rychłego następnego razu :hug: :kiss3:
DSC_7460.jpg

:bye:

Ps. A teraz idę sadzić w moich piekielnych tropikach :rotfl1:
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012
Ostatnio zmieniany: 11 Sie 2015 09:16 przez dorciaj.
Za tę wiadomość podziękował(a): olibabka, Zielona Ania, pamelka, elsi, Robaczek, r-xxta, piku, DANA, chester633, Bozi, Amarant, hanya, edulkot

OGRÓD MARKITY 11 Sie 2015 10:00 #394984

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jakie ładne obrzeża z trawy :rotfl1: ;)

OGRÓD MARKITY 11 Sie 2015 20:42 #395126

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Martuś , nadal śliczności :dance: Floksy też jeszcze się trzymają .Ja jestem ciekawa ile z moich zamówionych będę miała .Mam zamówione pięć odmian .Zadzwonię pod koniec miesiąca ,to się wszystkiego dowiem :flower1:

OGRÓD MARKITY 13 Sie 2015 08:00 #395360

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta trzymaj się..... :kiss3:

OGRÓD MARKITY 13 Sie 2015 08:25 #395366

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
Marta :hug:
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

OGRÓD MARKITY 13 Sie 2015 17:48 #395508

• Edyta
  • Edyta's Avatar
Rabaty cudne, ale to co się dzieje z Twoim trawnikiem to prawdziwa masakra :supr3: :jeez: . Jednak mój dużo lepiej się trzyma :ohmy: .

OGRÓD MARKITY 14 Sie 2015 20:32 #395702

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Martuś mam dla Ciebie złą wiadomość, upały się kończą :devil1: , ale chyba i tak już zaczynasz wracać myślami do pracy, w końcu za 2 tygodnie szkoła :jeez: .
Oddali Ci tą klasę w końcu czy nie?

Bożenko czy piękne zakupy, to się dopiero okaże ;) , obawiam się, że może nawet nie w przyszłym roku, kłącza nie były zbyt duże :dry: . Na każdym kroku ogrodnik ćwiczy swoją cierpliwość :tongue2:
Co do obrzeży z trawy, to może taką modę wprowadzę na suche lata :devil1:

Jaguś a czemu Twój M. nie podleje :huh: ? Oszczędza, czy raczej mu się nie chce ;) ?
Aktualnie róż w wazonie nie mam, ale mam terminatorkę z ogrodu :lol: , Jubilee du Prince de Monaco :hearts:

DSC_7242.jpg

Dorcia to był niezapomniany dzień, bardzo Wam dziękuję za obecność, za floksy, za niekończące się rozmowy :hug: , już się nie mogę doczekać następnego razu :dance: . Jestem wdzięczna również za bardzo ciepłą relację z Waszej wizyty, aż się wruszyłam :oops: :hug: i zdjęcia cudne :kiss3:
Siedziałam następnego dnia z kwiatkami floksów przed komputerem i porównywałam ;) , wyszło mi, że Miss Pepper to jednak Bright Eyes :silly: , ale nie szkodzi, to żelazna odmiana, która niezawodnie kwitnie i jest zdrowa :P
Ja wciąż nic nie posadziłam :jeez: , czekam do końca upałów, dziś niby chłodniej, ale na słońcu wciąż 40* :mad2:

Ewcia no trzymają się ;) , jak się non stop wodę leje :tongue2:
Wystawa na początku września, to pewnie też sporo cebul jesiennych będzie :lol:

Paweł, Kasiu :hug:

Edyta witaj po urlopie :kiss3: , jak tam w Wojsławicach było, nic nie piszesz, co tam w ogrodzie też nie piszesz :think:
Mój trawnik, a raczej jego brak, jest miernikiem prawdziwej skali suszy w mojej okolicy :mad2: , mówisz, że Twój w lepszej kondycji mimo, że byłaś na urlopie :dazed: , no to naprawdę zazdroszczę :pinch:

Witam wszystkich u schyłku upałów :devil1: , oby tylko nic się nie zmieniło w prognozach, za trzy dni mogę wreszcie ruszyć do pracy :flower:
W ostatnich dniach mój stan inwentarza niestety się uszczuplił :cry3: , odeszła moja najstarsza 18 letnia Kicia :sad2: . Wiem jak ciężko wiele z Was znosiło choroby swoich pupili, a w konsekwencji ich odejście, ale wierzcie mi, dożycie sędziwej starości przez zwierzę wcale nie jest wesołe ani dla niego, ani dla jego właściciela :unsure: . Niemniej chcę i będę pamiętać długie i dobre lata, choć charakterek to ta moja kocica miała :devil1:
Najprawdopodobniej niedługo mój stan posiadania się znów powiększy, bo przecież tyle jest niechcianych kociąt :jeez: , a ja potrzebuję łowców :evil: , bo odkąd mam w ogrodzie podlewanie, mam też codziennie tak widoki :hammer: :jeez: :mad2:

DSC_7205.jpg

Dzień w dzień to samo :angry: . Zadeptuję, napycham lawendy, mięty, wrotyczu, psich kłaków albo kup pozbieranych z działki, kulek na mole i sama nie wiem czego jeszcze :evil: , zalewam gnojówkami i wtykam wiatraczki :crazy: . No kota łownego mi trzeba :mad2: , a Ryśka przynosi mi polne myszy ze ściernisk :pinch:

I to by było na tyle wieści ogrodowych :devil1: , myślę, że jeszcze z tydzień i wszyscy ruszą do zaległych robót i może wreszcie forum trochę ożyje :silly:

DSC_7261.jpg

DSC_7254.jpg

DSC_7258.jpg

DSC_7250.jpg

DSC_7249.jpg

DSC_7246.jpg

DSC_7245.jpg

DSC_7240.jpg

DSC_7239.jpg

DSC_7190.jpg
Za tę wiadomość podziękował(a): DANA, chester633, Amarant, hanya, edulkot, Krzysia

OGRÓD MARKITY 14 Sie 2015 21:05 #395708

• futrzasta
  • futrzasta's Avatar
  • Platinum Boarder
Czy to ta kicia z awatarka? Marta, domyślam się co czujesz. Pięć lat temu odeszła ze starości i choroby moja najukochańsza kocica. Wiele innych po niej miałam ale żaden nawet do pięt jej nie dorastał w mądrości.
Co do rycia, mam takie same widoki pomimo dwóch kotek :mad2: Jedna nawet śpi w rabatach i co? I nic :mad2:
P nie podleje, bo po pierwsze nie będzie miał czasu, po drugie "on się na tym nie zna " a po trzecie "to nie jego hobby ". Nawet trawy nie kosi... Przywykłam do tego że podwórko jest moje :jeez: On jest od budowlanych spraw.
Śliczna terminatorka :kiss3:

OGRÓD MARKITY 14 Sie 2015 21:19 #395713

• chester633
  • chester633's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1931
Marta może zastaw pułapki i wtedy będziesz wiedziała czy to kret czy nornica, ja będę się upierał przy kretach.... :pinch: terminatorkę zapisuję na jesienny szkółking :woohoo: .

OGRÓD MARKITY 14 Sie 2015 21:26 #395717

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Martuś, no wiem, że się upału kończą....chlip chlip :sad2: ale ma być ciepło to jakieś pocieszenie :funnyface:
oj, klasy mi nie oddali, gdzie tam, a sama nie wiem do końca czy wracam do szkoły i na ile, bo dowiem się dopiero właśnie pod koniec sierpnia, ale jestem optymistką to powinno być oki :silly:

OGRÓD MARKITY 14 Sie 2015 21:27 #395718

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
Jaguś w awatarze mam kocura, którego straciłam półtora roku temu na mocznicę :cry3: , na fotce oboje w lepszych czasach, nie tak dawno przecież, bo już w nowym domu :dry:

DSCI0780.jpg

Pocieszę Cię, że ja też nie mogę liczyć mojego M. w sprawach ogrodowych ;) , zwłaszcza określenie "to nie jego hobby" byłoby tu na miejscu :silly:

Paweł w takim korytarzu nie da się zastawić pułapki, troszkę odkryjesz i wszystko się osypuje, są bardzo płytko pod ziemią, dlatego stawiam na nornice. Zresztą ostatnio złapałam kreta własnoręcznie, a po jego zniknięciu ilość korytarzy jeszcze wzrosła :mad2:

Martuś wiesz co ;) , podziwiam Twój optymizm :hug: , ja mając taką perspektywę na wakacje, chyba bym całkowicie się zadręczyła :jeez:
W prognozach opadów póki co nie widać :search: , ale temperatury rzędu 20* jakoś zniosę ;)
Ostatnio zmieniany: 14 Sie 2015 21:30 przez r-xxta.
Za tę wiadomość podziękował(a): Amarant, edulkot

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.626 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum