TEMAT: Ogród Doroty '2013

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 11:12 #174199

• Isia
  • Isia's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 464
Dorotko piękne zakątki różane :) zauroczyły mnie ostatnie dwa zdjęcia super :drink1: ;)
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 20:40 #174393

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Dorotko chciałbym zapytać czy wiesz jak wielki rośnie Lord... zapomniałam dalszej jego nazwy :oops:
Poszukuję niewielkiej różyczki w takim kolorze.

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 21:42 #174452

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Och jaki miałam wczoraj miły dzień :wink2:
Odwiedziłam 'Ogród na piasku'. Co prawda pogoda zrobiła psikusa i róe szczyt kwitnienia miały już niestety za sobą, ale i tak bylo co podziwiać. Oczywiście kilka róz wpadlo mi w oko i od wczoraj intensywnie myśle gdzie by je tu upchnąć :think:

Madziu, łuczek nareszcie spelnił moje oczekiwania. Łagodna zima pozwoliła pnącym pokazać sie w pełnej krasie.
Vilchenblau to wspaniała róza, mimo, ze kwitnie tylko jeden raz.

Jolka, widze, ze i moja Jubilee zaczyna się pionizowac. I dobrze, bo kwiat piękny, szkoda by się tak poniewierał. Doskonale się zgrał kolorem z Cardinal Hume. Rabata, ktora miała łączyc kolory od ciemnej purpury przez róż do slonecznej moreli niestety nie do końca 'wyszła kolorystycznie, bo Buff Beauty która miała dać morelowy akcent została omylkowo zastąpiona białą Moonlight i na Buff juz nie mam miejsca. Ale tez jest dobrze.

Marta, nie nie żałuję :) dawniej kolorowy okres kończyl sie w moim ogrodzie w połowie czerwca - wraz z ostatnimi rózanecznikam. Później królowała zieleń, gdzieniegdzie jakiś kolorowy akcent. Teraz nareszcie koloru mam pod dostatniem wlaściwie cały sezon. Choc nie ukrywam, z pielęgnacja róż pochłania dużo czasu.
Żyrafa już niestety powoli przekwita, ale zapach jaki rozsiewa jest wspanialy. Ławka pod łuczkiem to teraz moje ulubione miejce :)

Gosiu, alez u mnie wcale nie jest doskonale ;) Stale coś przesadzam, próbuję innych zestawień, wykopuję to co nie pasuje. Zadowolona nie będe chyba nigdy :rotfl1: Już wiem, ze jesienią szykują sie zmiany, roszady.
Choć są miejsca z których jestem zadowolona :) O tutaj jest ok. Po azaliach nadchodzi kolej na hortensję Anabele

Isiu, dziekuję. Różany luk jest fajny, ściana za mim też powoli zarasta.
A ta róża to jedna z moich ulubienic - Pink Flower Circus. Przepiekna, bardzo obficie kwitnąca. Własnie zaczyna, za kilka dni będzie widowiskowa.

Gosia, Lord Raglan ma mieć podobno do 1,3m wysokości. Zapomniałam spojrzeć u Izy na dorosły okaz. Moja na razie niewielka, szczuplutka.

Dziś pół dnia bardzo przyjemnego, słonecznie ciepło. niestety po południu nadciągnął wicher, który przygnał chmury i zimno. Cóż, ponoc nadchodzący tydzień ma byc ciepły, zobaczymy.
Zdobycze częściowo posadzone, na wkopanie czeka kalina - niestety musze zrobić troche roszad.
Astilboidesy też jeszcze w doniczkach, musze usunąc języczki przewalskiego- chce ktoś?

Kilka widoczków ogolniejszych ;)
Lea Renaisssance osiagnęła niebotyczne rozmiary, powojnik wplótł się między jej pędy :lol:

Pastella szaleje. Jakoś nie moge pokochac tej róży :think:

Pillu obsypany kwieciem, ale pełnych kwiatów dalej nie widzialam :(

i lilie

Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 21:49 #174460

• r-xxta
  • r-xxta's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2600
Rzeczywiście 'Spring Pink' poważnie Ci się rozrosła :woohoo:
A czy Twój Lankon też ma "młode" ;) , które będą kwitły?

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 21:51 #174464

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Marta, moja Lankon sadzona wiosną tego roku, więc na razie dwie cebule - dwa pędy z kwiatami
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 22:00 #174470

• gorzata
  • gorzata's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Jeszcze w zielone gramy...
  • Otrzymane dziękuję: 1935
Bardzo ładna 'Spring Pink' :P tfu, tfu!
A w miejscu, z którego jesteś zadowolona... nie ma róż! :eek3:
Pozdrawiam - Gosia

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 22:02 #174472

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Na kalinę sporo miejsca musisz zrobić, żeby miała się jak pagoda rozłożyć. Jak Cię znam, to dasz radę :) A tak w ogóle, to miło było :kiss3:
Gosia, Lord Raglan ma mieć podobno do 1,3m wysokości. Zapomniałam spojrzeć u Izy na dorosły okaz. Moja na razie niewielka, szczuplutka.

Pozwolę sobie się wciąć... i doradzę żeby ciąć. Lord Raglan rośnie dość wąsko. Nie cięty pójdzie i na 2 metry. Proponuję trzymać go krótko bo kwiaty są wówczas ładniejsze i krzew ma zgrabną sylwetkę.

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 22:37 #174499

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Ślicznie jest,będziemy wzdychać za tymi widokami,a wiesz ja zamawiałam MOOnlight a dostałam Buff Beuty,nie chciałam jej bo delikatna,jest cudna ale za delikatna na nasze zimy,gdy zaczęła kwitnąć coś mi sie nie zgadzało,Twoja przyszła do mnie ,moja do Ciebie :funnyface:

Ogród Doroty '2013 30 Cze 2013 22:42 #174502

• magdala
  • magdala's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1071
Lilie ,róże ,zieleń ...Wszystko masz ładne ! Wszędzie jest na co spojrzeć.

Ja ,po przeglądzie wszelkich nowinek hortensjowych ,pozostanę jednak wierna Anabelle.
Kupiłam co prawda dwie Limelight ,ale Anabelki bardziej mi się podobają.
Sadzę je teraz wszędzie, gdzie chcę coś zasłonić.
Jak podrosną docelowe rośliny (np. iglaki)- Anabellki przesadzę gdzie indziej ,a w dużej masie wyglądają przepięknie!

Ogród Doroty '2013 01 Lip 2013 08:48 #174573

• dorciaj
  • dorciaj's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 836
Dorotka, Ty możesz być zadowolona z każdego centymetra ogrodu :woohoo: - jest przepięknie :thanks: . Ta róża pnąca z powojnikiem - przepiękny duet :bravo: .
Dorcia :garden:
Świat Dorci 2016
Archiwum... 2015,2014,2013,2012

Ogród Doroty '2013 01 Lip 2013 13:14 #174620

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
Cóz czytam :search: donice zabrane :lol: nareszcie chyba ;)
Miałaś szczęście obejrzeć ogród na piasku :woohoo: a to uczta nielada dla oczu i ducha :lol:
A co Ty tam znowu chcesz przesadzać :think: zupełnie nie mam pojęcia :blink:
U mnie wysadzać trzeba :rotfl1:

Ogród Doroty '2013 01 Lip 2013 22:15 #174745

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Przesadzaj, przesadzaj! :lol:
Dorotka, a ten kolaż to z Twoich róż czy Izy, bo nie wiem... A wiem na pewno, że ta ostatnia róża na dole taka czerwona, co wygląda jak piwonia strasznie mi wpadła w oko... To jakaś historyczna?

Ogród Doroty '2013 01 Lip 2013 22:23 #174756

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Odpowiem tylko Marcie, bo padam na twarz i nie dam rady się skupić. Wybaczcie, jutro :kiss3:
Martunia, kolaż z moich róż na wiosennej rabacie (nowej) za żywpołocikiem z bukszpanów. Dojdzie jeszcze jeden purpurat - Cardinal de Richelieu.
Ta róża, ktora ci sie tak podoba to Gipsy Boy - urocza, ale olbrzym prawdziwy się z niej zapowiada. Iza twierdzi, ze do wycinania pędów trzeba piły u żywać a nie sekatora. Juz sie boję :rotfl1:
Zostawiam widoczek z ostróżkami-mizerkami i spadam :bye:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 03 Lip 2013 22:35 #175448

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Dorotko, hortensja 'Anabele' pięknie się prezentuje, u nas też. Oby tylko ulewne deszcze nie powaliły jej, gdy będzie w fazie pełnego rozwoju kwiatów. Od lat zabieram się by zrobić jakiś otok, żeby się nie pokładały i wciąż czekam tylko na łaskawość pogody. Dziś próbowałem nawet zrobić coś w ogrodzie ale długo nie wytrzymałem. Ilość komarów porażająca i do tego tak zajadłe, że dałem za wygraną i schowałem się przed nimi do domu.

Ogród Doroty '2013 03 Lip 2013 23:19 #175478

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Dorotko azaliowa rabata bardzo fajnie wygląda, teraz wiosenne królowe są tłem, a pierwsze skrzypce gra Anabelka ..... tak stonowanie i delikatnie, ale cudnie :P Widzę też lilijki szykujące się do rozkwitu.... wprowadzą troszkę kolorku :P
Pillu prześliczny, wspaniałe ma kwiaciory...... wcale mi nie przeszkadza, że nie ma pełnych.....cudne są :P
Ostatnia fotka z liliami :woohoo: ...ależ wspaniała wielka kępa :woohoo:
Ostatnio zmieniany: 03 Lip 2013 23:20 przez AGNESS.

Ogród Doroty '2013 05 Lip 2013 22:14 #176028

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Chyba mam jakieś straszne zaleglości w odpowiedziach.
Ewuniu (sierika) pytalas o L.D.Braithweit. Ta różę rzeczywiście zamawiałam u Bogdana tyle, ze kilka lat temu. Tę została tak zidentyfikowana. Ja berdzo ją lubię, mimo że dość wcześnie dostaje u mnie plam. Ale kwiat jest piekny :hearts: a po oberwaniu liści szybko wyrastają jej nowe. Kwitnie obficie, bez kaprysów.
Vilchenblau zimuje bez okrycia, tej zimy nawet bez kopca. Zeszłej niestety przemarzła do ziemi, ale tamta zima była wyjątkowa.

Dorciu, róża przy studnie ma trzy lata . Po kwitnieniu bardzo ja przyciełam, nie wiem jak na to zareaguje. Niestety rosnie na 'trakcie komunikacyjnym' i muszę ją jakoś rzymac w ryzach. Nie sądziłam, ze to będzie taki potwór.
Aspiryny w tym roku szaleją :)

Romeczko, zapewniam cie, ze na zdjęciach to znacznie lepiej wygląda. I u mnie trafiaja się zgrzyty ;) Też szykuje sie na przesadzanie.

Igor, niestety czeka mnie ciężka robota przy oczku. Muszę wywlec kłącza lilii, odmłodzić je, bo liście wyrastają już ponad lustro.

Asia, nie zartuj sobie :)

Aniu, Lady of Shalot sadzona jesienia, dopiero sie rozkręca, ale kolorc ma rzeczywiście piękny :hearts:

Iwonka, widzisz :rotfl1: To mi się niechcący udało :rotfl1: Ale prawde mówiąc nie cierpię takich pustych przestrzeni. Sadzę gęsto z premedytacją. Za to zaczynam teraz mieć problem z ilościa roslin, cos trzeba bedzie zaradzić :)
Może umolę teścia o kawalek ziemi na przechowalnię. Byc może za kilka lat będe urządzać wiekszy ogród, wtedy rosliny byłyby jak znalazł.

Madziu, przy całej inwazji upierdliwców w ogrodzie (komary, bąki i niestety cala masa slimaków) plaga ryjacych została mi oszczędzona. Może dlatego, że w mojej glebie bardzo dużo kamieni, chyba nie jest im zbyt wygodnie.
Róże nie wysztkie chcą stać, niektore przymuszam do tego wszelkimi rodzajami podpórek, podtrzymywaczy ;)
Właśnie wróciłam z ogrodu, okrutnie pokąsana :cry2:

Gocha, rzeczywiście w tym miejscu róz nie ma, ale są i takie, w których róż sporo i tez jestem zadowolona. Ale ciężko tam zrobic dobre zdjęcie.
Rabata przy różanej ławeczce bardzo pieknie sie prezentuje w realu a na zdjeciach zawsze wychodzi jakos tak nieciekwawie :think:

Iza, kalina już wsadzona, na razie ma towarzystwo niedaleko, ale w miare wzrostu będe wysadzać okolice ;)
Do porad odnoście Lorda R. się zastosuję, dzięki :kiss3:

Ewka, Buff Beauty tez już mam, Ewka dosłała. Na razie trzymam w donicy i zastanawiam się czy jej tak nie zostawić. Na zime schowałabym do domku w ogrodzie, z pewnościa by nie przemarzła. Bo kwiaty ma przepiekne :hearts:
A i Moonlight śliczna.

Madziu a wiesz, ze i ja mam najwiekszy sentyment do tej hortensji ? :) Zachwycaja mnie te białe kule. A do tego bardzo lubie ją w fazie zieleniejacej. Nareszcie w tym roku wspaniale zakwitla, jest piękna. mam nadzieje, że nie wyloży sie zbytnio.

U nas znów zrobiło sie upalnie. Byłoby wspaniale gdzybym nie musiała calych dni spędzac w pracy, cóz, mam nadzieję, że jak wreszcie pójdę na urlop nie zachnie padać.
W ogrodzie pachnąco, rozwija się coraz więcej liliowych pąków. Cudny to czas

ta niestety chyba zawirusowana, pewnie do usunięcia.

Szczyt kwitnienia osiagnęła jedna z najpiekniejszych moich róz - Pink Circus Flower. Wspaniała kordeska, bardzo obficie kwitnąca, kwiaty utrzymują się bardzo długo, nie choruje, nie marznie - cudo.
Posadzilam obok niej wychwalaną Pashminę i jestem zawiedziona. Byc może ta róza potrzebuje czasu ale na razie nie zachwyca :( Przy Pink wygląda jak kopciuszek. Do tego brzydko ciemnieje w deszczu

I jeszcze jedna Circus Flower - Pepita. Ta już nie jest tak wspaniala, ale też pełna uroku.

Może ktoś pomoże mi zidentyfikowac ta różę. To z pewnościa angielka, ale nie umiem jej do niczego dopasować. Bardzo trwały kwiat, blednacy w miare przekwitania.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 05 Lip 2013 22:15 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 05 Lip 2013 22:34 #176035

• katja
  • katja's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 552
dodad wrote:

Szczyt kwitnienia osiagnęła jedna z najpiekniejszych moich róz - Pink Circus Flower. Wspaniała kordeska, bardzo obficie kwitnąca, kwiaty utrzymują się bardzo długo, nie choruje, nie marznie - cudo.
A czy pachnie ;) ? Rzeczywiście piękna :woohoo: . Długo ją masz, Dorotko?
Pozdrawiam
Kasia

Ogród Kasi

Ogród Doroty '2013 05 Lip 2013 22:36 #176037

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
No niestety kasiu, to jedynan jej wada. zapachu nie ma wcale :( Cóż, nie każdy może być doskonały ;)
Kupiona w donicy późnym latem 2011.
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.551 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum