TEMAT: Adasiowe grządki i rabatki

Adasiowe grządki i rabatki 14 Paź 2015 22:16 #407884

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2418
To dobra nowina, że Dredzikowi wróciła chęć do zabawy :) Najwyraźniej czuje się lepiej i się z tego cieszy.
Temat został zablokowany.
Za tę wiadomość podziękował(a): anabuko1, Adasiowa

Zielone okna z estimeble.pl

Adasiowe grządki i rabatki 16 Paź 2015 20:39 #408116

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83166
Kłaniam sie, Aniu.
Cicho i na paluszkach pozwalam sobie od jakiegoś czasu włazić przez płot do Twojego ogrodu - i trochę chyba do Twojego domu. I tak przeszłam przez wszystkie 103 strony. Dziś - coming out ;)
Przyznaję dobrowolnie i ze świadomością konsekwencji, włączając w to ostracyzm na oazowym Forum, że najbardziej wypatrywałam Twoich czzworołapów. Cóż, jestem niepoprawnym psolubem, większość ludzi powiedziałaby - psioświrem. :oops: Prace ogrodowe zaś to to, co muszę ;)
Aniu, napiszę jedno: gratuluję Ci i zazdroszczę (ale z najlepszymi intencjami), że Twoje mordeczki tak długo są z Tobą, w relatywnie doskonałej formie. Mnie takie szczęście nie było dane, ukochana moja Łateńka nie dożyła do dziesiątych urodzin...
Jako dla (byłego?) hodowcy - kapelusz z głowy i pokłon do ziemi. Jakże Twoje postawa się różni od wielu, zbyt wielu znanych mi (z autopsji ) hodowli, nie wspomnę o pseuduchach wszelkiej maści. Moja wiedza dotyczy hodowli beagle, ale myślę, że wszelkie popularne rasy (a szmnaucery taką są) mają się podobnie. Jednego nie wiem - skąd u entuzjastów brodatych wzięła się golaska? Ja chińczyki lubię bardzo, w tym również "puszki" ale większość naprawdę zakochanych w jakiejś rasie jest jej wierna.
Wracając do tak zwanego adremu... ogrodowego: Fajny masz ogródek, a Twoje rośliny mają fajnie z Tobą. Mimo tygodniowych interwałów w podlewaniu. Jako właścicielka czegoś w rodzaju dwóch ogrodów chyba mam pojecie co czujesz, zwłaszcza takiego lata, jak minione, nie będąc na miejscu. Ja mam już lekką schizofrenię, jak jestem w mieście, myślę, co tam na wsi - i vice versa. Nawet kupując jakieś rośliny głęboko się zastanawiam, gdzie to wsadzić. Wiosenne - raczej w mieście (to u mnie w pracy ciężki okres, bywa, że jestem w górach raz w miesiącu) Letnie - chyba na wsi, jest szansa ich doglądać. W dodatku każdy z moich ogrodów musi być, jak mówią Niemcy "hundegeeignet", bo moje młode bestie muszą gdzieś rozładować energię...
Przeczytałam - i odczułam do głębi wątroby - jaki stres przeżyliście w związku z dematerializacją Agaty... Chyba nikt Cię nie zrozumie tak, jak beaglomaniak. Ja - na poważnie - na bardzo poważnie - przerabiałam sytuację trzykrotnie.
Podziwiam oczywiście Twoją wiedzę dotyczącą zastosowania ziół, ptaków (też lubie obserwować, choć nie mam "czatowni"), a nie mniej - zapał w przetwarzaniu i "słoikowaniu" dóbr Natury.
Czego nie mogę wybaczyć, to wywalenia konwalii... To moje ukochane, naj, naj, naj srebrne dzwoneczki, jedyne perfumy, jakie wchodzą dla mnie w grę mają też czystą nute konwaliową w "głowie", bo mój umierający nos domaga sie silnych bodźców.
Za to za miłość do lilii - wielki plus. Też je kocham, choć po latach ich zabawy ze mną w "zakwitam i znikam" przerzucam się na te drzewiaste. U Ciebie zauważyłam głównie azjatki, ale i lilium longiflorum, moją nieodwzajemnioną miłość.
Na koniec przydługawego wywodu - naprawdę z wielką przyjemnością się Ciebie czyta. Tu akurat z daję sobie prawo do oceny. :teach:
Jeśli pozwolisz, bedę wpadać częściej.
Pozdrawiam z - nareszcie ociekającego deszczem - Wrocławia.
Za tę wiadomość podziękował(a): Adasiowa

Adasiowe grządki i rabatki 16 Paź 2015 22:51 #408160

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
WIdok tego jesiennego kubraczka zawsze mnie rozbraja..psiak wygląda w nim przeuroczo :hearts: i te zdjęcia brzóz..moje ukochane drzewa. Uwielbiam ich korę, ich listeczki drgające na wietrze..nawet jak smiecą jesienią to są w tym swoim bałaganiarstwie urocze :lol:

Pozdrowienia serdeczne..i uściski dla włochatej gromadki..łysa panienka też niech się czuje utulona.. Właśnie :idea1: a jakie Agatka ma ubranko..?

Adasiowe grządki i rabatki 17 Paź 2015 21:49 #408385

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
Bożenko, Anulowa Łatko, Monisiu :kiss3:

Anulka - PW :)

Z sobotnim, cieplutkim pozdrowieniem :kiss3:

Przepraszam, ale muszę zacytować Sierikę :kiss3: .... " jak tu nie kochać jesieni" ?

Pozdrawiam cieplutko wszystkich Gości i życzę Wam spokojnej, cichej i dobrej niedzieli :) z odrobiną deszczu, z odrobiną słoneczka i z dużą porcją dobrego humoru :happy:
Rozejrzyjmy się dookoła ... te piękne kolory, zapach wilgotnych liści, mgły nad ścierniskiem, daleko w tle głosy żurawi; zmierzch tak szybko zapada ... zatrzymajmy tę chwilę dla siebie ...
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Margo2, chester633, Bozi, anabuko1, sierika, Amarant, Ewogrod, hanya, viola, Krzysia, grula, Łatka

Adasiowe grządki i rabatki 17 Paź 2015 22:13 #408394

• asia2
  • asia2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 484
Aniu, to prawda - jesień potrafi być piękna... W tym roku długo nas rozpieszczała. Ale ostatnie dni nie należały do przyjemnych. Tyle dobrego, że przyniosły deszcz, a ten był roślinkom niezbędnie potrzebny.
Psiaki w jesiennym wydaniu słodziaste :hearts: . Dobrze, że Dredzik wrócił do formy. Razem z Fruziellą pozdrawiamy Was i całą kosmatą gromadkę :bye:

Adasiowe grządki i rabatki 17 Paź 2015 22:36 #408404

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Jak się ma takie widoki to faktycznie nie można nie kochać jesieni.
J kocham wszystkie pory roku, czasem mniej czasem więcej
Dzisiaj u mnie cały dzień padało.
Podobno wczoraj też, ale mnie w Płocku nie było. Byłam w Warszawie, a tam świeciło piękne słońce
Z tymi zmianami i kasa to masz całkowitą rację
Oby było na ich realizację :)

Adasiowe grządki i rabatki 17 Paź 2015 22:41 #408406

• Łatka
  • Łatka's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 83166
Jak u Was słonecznie! :eek3:
Agacie doskonale w błękitach :hearts:
Jesienne liście są piękne, ale dla mnie tylko te na drzewach. Te na ziemi, zwłaszcza wymagajace zgrabienia, mokre i zimne, przyprawiają moją duszę o melancholię, a moje stawy palców o przeszywajacy ból.

Adasiowe grządki i rabatki 18 Paź 2015 07:45 #408433

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Piesy przecudne, a sznaucerek... jakby to... wymiata :rotfl1: :rotfl1:
Otwarta furteczka i "kopka" liści ujmujące obrazki :thanks:

Adasiowe grządki i rabatki 18 Paź 2015 08:08 #408438

• Dorota15
  • Dorota15's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 2502
Ta otwarta furteczka podziałała i na mnie zachęcająco :) Widać, że gościnna kobieta jesteś :)
Po tych zdjęciach i wczorajszym popołudniu rzeczywiście myślałam, ze jesień jest wspaniała. Dzisiaj jednak za oknem szaro i mokro, tylko siedzieć w domu :(
Wczoraj miałam tyle energii do pracy a dzisiaj uleciała :jeez:
Psiunki przepiękne - czy w kubraczkach czy bez :)
Dredzik przy tej stercie liści wygląda jak dostojny, zamyślony starszy Pan.
Wczoraj próbowałam zrobić zdjęcia mojej Rosie :jeez: Ona nie potrafi na chwilę zatrzymać się w miejscu. Ujęcia statyczne prawie niemożliwe :)

Adasiowe grządki i rabatki 18 Paź 2015 08:17 #408442

• mrówa
  • mrówa's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorotko, podwójna kawa i poranne ćwiczenia przy otwartym oknie skutecznie Cię doenergetyzują, zapewniam :silly:
Za tę wiadomość podziękował(a): Dorota15, Adasiowa

Adasiowe grządki i rabatki 18 Paź 2015 09:05 #408450

• Aguniada
  • Aguniada's Avatar
Aneczko, Twoje psiejstwo jest rozczulające... :hearts:
Agatka ujmuje swoją kruchością, Dredzik swą statecznością... masz wielką pociechę ze swoich podopiecznych.
W ogródku owszem, bardzo jesiennie już, ale ja tak lubię... właśnie te zapachy, wilgoć na listkach, niskie światło - to wszystko powoduje, że chętnie spoglądam na starzejącą się przyrodę, nawet gdy pada, jak dziś...
Dziękuję za piękny wpis okraszony urokliwymi jak zawsze ujęciami.
A.

Adasiowe grządki i rabatki 18 Paź 2015 11:59 #408496

• wxxx-a
  • wxxx-a's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1103
Jak tak zaglądam do Ciebie ,to mi trochę szkoda ,że nie mam już psa :( Mam tylko jednego kota , ale za to żeby mógł ,to wlazł by mi na plecy i tam został.Jest mi bardzo przykro ,gdy czytam o chorobach Twoich zwierzątek ,a ja tego właśnie chcę uniknąć .Nie mam siły przeżywać tego wszystkiego na nowo .
Ostatnio u mnie za dużo strat i chorób .Może to i tchórzostwo z mojej strony ,że nie biorę kolejnego zwierzątka ,ale póki co tak musi zostać .Pozdrawiam cię Aneczko najcieplej ,jak się da :flower1:

Adasiowe grządki i rabatki 18 Paź 2015 14:02 #408516

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, w te deszczowe dni wprowadziłaś dużo słońca na oazie :)

Adasiowe grządki i rabatki 18 Paź 2015 14:22 #408521

• Monika-Sz
  • Monika-Sz's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2471
Ależ Agatka super wygląda w kubraczku..taki nieboraczek do całowania i tulenia :hearts:

Ślicznie się Pani Jesień prezentuje na Twoich zdjęciach...u nas jest w dość płaczliwej wersji już drugi dzień :jeez:

Adasiowe grządki i rabatki 19 Paź 2015 19:29 #408968

• hanya
  • hanya's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 3479
A gdzie Nasza Ania się podziewa? Przyznam, że liczyłam wczoraj wieczorem na kolejny baśniowo-poetycki wpis, długi i romantyczny, z kolorami i zapachami jesieni, z mgłami, kroplami deszczu, zdjęciami psiaków, może śmiesznej dyni, ogrodu w sennej, pażdziernikowej odsłonie i ciepłem takiej jednej urokliwej forumki...a tu nic nie ma :woohoo: :woohoo:
Buziaki dla Wszystkich :hug:
Serdecznie pozdrawiam i zapraszam do Ogrodu wśród starych sosen

Hanka
Za tę wiadomość podziękował(a): piku, sierika, Adasiowa

Adasiowe grządki i rabatki 24 Paź 2015 22:30 #410096

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Anulko, mam nadzieję, że to praca absorbuje Cie na tyle, że nie masz siły pisać.....Byle nie choroby. A tak chciałoby się poczytać o urokach jesieni..... :hug:

Kiedy nadchodzi jesień z żółtymi liścmi
i mgła parujacej ziemi
kiedy słońce kładzie sie wcześnie spać
zaganiając dzien do kąta
to taki smutek człowieka ogarnia
i żal za czyms utraconym, niepojetym
zbiegłym, niedoscigłym, wymarzonym
w zeschłych trawach i ziołach zamkniętych
kiedy szaruga w okna zaszeleści
gdy żałość z tęsknotą w kącie sie przytuli
to pomyśl ile jeszcze Twoje serce
miłości pomieści
ile gonitw zachwytów i radosci
Twoja duszę rozczuli.
Ostatnio zmieniany: 24 Paź 2015 22:44 przez sierika.

Adasiowe grządki i rabatki 25 Paź 2015 16:35 #410243

• Adasiowa
  • Adasiowa's Avatar
  • Moderator
  • Otrzymane dziękuję: 64798
„I listopad nadchodzi w zabłoconych butach
z liściem klonu we włosach,
z resztką słońca w sercu.”
K.I. Gałczyński

Rozgadały się krople jesiennego deszczu, rozśpiewane, nucące, dźwięczące cicho, delikatnie …
osiadły na liściach szemrząc o chłodzie, marząc o słońcu …
A liście? Wtórowały im suchym szelestem, połyskując złotem i czerwienią, otuliły umęczoną ziemię, zaścieliły łagodnym kobiercem …
Zanim siwa mgła zasnuje perłami te słotne pejzaże, zanim pierwszy mróz ujmie pędzel szronu, zanim usną drzewa, zniknie promyk słońca … zatrzymajmy się na chwilę, nie musimy ciągle biec, choć na chwilę …
Posłuchajmy, jak radośnie szepcze wiatr w brzozowym lesie... z jaką tęsknotą zaśpiewał rudzik … zachwycam się kluczem żurawi – wędrują cicho, dostojnie, ich szlak przecinają gęgawy … czyżby to już ? Spoglądam spod zmrużonych powiek na tańczące w rytm Chopina ostatnie liście dębów, topoli … stary klon z nostalgią i wdziękiem lśni porannym, płomiennym blaskiem , jarzębina już zrudziała … jeszcze tylko mamią oczy ognie berberysów, jeszcze skrzą się krople rosy na zaschniętych trawach …
Znajduję pestki, żołędzie, orzechy; ziemia, w której zostały troskliwie schowane przez sójkę, silnie pachnie , jest wilgotna i miękka, oddycha spokojnie, dookoła błogosławieństwo ciszy, powoli, powolutku skrada się zmierzch, październikowe kwiaty, zdziwione, że już nie ma motyli … udziela mi się ten spokój, z pokorą przyjmuję pożegnanie jesieni, brodząc po kostki w dywanie utkanym na cześć listopada; nie sprzątam liści z rabat, niech dadzą schronienie moim sprzymierzeńcom …
Na wspomnienia jeszcze za wcześnie, zdążę, mam tę odrobinę czasu …
Na cmentarzach tłok; zgarniam dłonią z nagrobków liście, igiełki, sprzątam suche pędy i bukiety, podświadomie przepraszając i dziękując za to, co było i prosząc o to, co będzie … dookoła mnie tłum zwiewnych postaci, ulotnych jak babie lato ... kim są ? Nie wiem … nie boję się, nie czuję strachu … wśród nich jestem bezpieczna.
Tak w ogrodzie, jak i w tych oddalonych od zgiełku miejscach odnoszę zawsze wrażenie, że jakkolwiek nie ułożyłoby się nasze życie, z jakimikolwiek zawieruchami przyszło nam się zmierzyć – to gdzieś tam, daleko, a może całkiem blisko, czeka Ktoś, kto wyciągnie pomocną dłoń i doda otuchy swym uśmiechem; błysną oczy w pajęczynie zmarszczek, wiatr potarga siwe włosy, wyprostują się zgarbione plecy … znów zazielenią się drzewa, wybuchną kolorem kwiaty, rozśpiewa się skowronek, powrócą bociany …. już niedługo … a tymczasem ...,

„ nazbieraj hortensji, czerwonych i różowych róż,
ostróżek polnych, makówek,
pięknie kwitnących traw;
zasuszone i ułożone w wiklinowym koszyku stworzą
różnorodną barwną kompozycję;
jeśli jeszcze skropisz je olejkiem różanym – powróci zapach i wspomnienie wakacji”

Zdążysz … zanim mróz ujmie pędzel szronu …

Dziękuję, że ze mną byliście i nadal jesteście ….

pozdrawiam cieplutko :hug:
Mery ( 1946 - 2022 ) pamiętam ....
Za tę wiadomość podziękował(a): Aguniada, Margo2, piku, chester633, Bozi, anabuko1, Dorota15, Amarant, VERA, hanya, edulkot, zielonajagoda, wxxx-a, Krzysia, grula, Łatka

Adasiowe grządki i rabatki 25 Paź 2015 16:57 #410245

• Bozi
  • Bozi's Avatar
  • Platinum Boarder
Aniu, widzę nowe projekty rabat. Jeżówki z astrami. Ładne kolorki różowe i czerwone.
Red baron ma swoje pięć minut. Widziałam w Warszawie obsadzoną dużą rabatę tą trawą :hearts: Szczególnie dobrze się prezentuje na drugim planie. Muszę ją kupić na wiosnę bo sadzona ubiegłej jesieni zginęła. Zastanawiam się kiedy lepiej sadzić trawy. Na wiosnę czy na jesieni?

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.864 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum