TEMAT: Ogród Doroty '2013

Ogród Doroty '2013 24 Paź 2013 19:41 #200241

• Shirall
  • Shirall's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 747
Dorotko kolorki jeszcze są na działce....przecież u Ciebie jest tak pięknie :dance:
te żywe teraz kolory......no i pogoda....żyć, nie umierać :kiss3:
Temat został zablokowany.

Zielone okna z estimeble.pl

Ogród Doroty '2013 24 Paź 2013 20:08 #200258

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2684
Jak na kryzys twórczy całkiem spory ten post! ;)
Szkoda, że się tak mijacie z aparatem, bo coś mi się zdaje, że u Ciebie jeszcze sporo ładnych zdjęć można byłoby zrobić... Ale te wiosenne też ładne! :)
Ja wyekspediowałam na razie tylko dwie róże i też byłam nieco zdumiona wielkością korzeni, chyba nawet do tych bananów nie dotarły, co im dawałam :lol: , nie mówiąc już o warstwie obornika... Czemu tak, no właśnie...
Z żalem donoszę, że nie mam już przecudnej Moniki! :rotfl1:

Ogród Doroty '2013 24 Paź 2013 20:08 #200259

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
  • Otrzymane dziękuję: 2560
Może i rzeczywiście macie rację, jeszcze czas na wspominki ;)
Dalu, u nas tez bardzo ciepło. Dzis do południa paradowałam do sklepu w cienkim sweterku i bylo mi GORĄCO!
Teraz mocno się zachmurzylo, ale deszczu z tych chmur niewiele, całe 5 minut. Sucho okrutnie.

Alinko, byłoby pieknie gdyby ten przymrozek nie załatwił kolorów. Klony, hortensje, hosty, wszystko poszło w dwie doby.
Za to teraz jeszcze kolorowe są berberysy

Martunia, u Was chyba tak mocno nie przymroziło. U nas sporo roślin poszlo pod sekator.
Ale fothergila i azalie płoną :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam :)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***

Ogród Doroty '2013 24 Paź 2013 20:09 #200261

• AGNESS
  • AGNESS's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 431
Azalie to jedne z najpiękniej przebarwiających się jesienią krzewów..... u Ciebie Dorotko tak ich dużo, ze ogród końca sezonu jest kolorowy i wspaniały.... nie mówiąc już o innych kolorowych krzewach i drzewkach .... klonik moje marzenie .... niestety nie do spełnienia, bo miejsca brak.....

Ogród Doroty '2013 24 Paź 2013 23:00 #200334

• sierika
  • sierika's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Natury nie oszukasz,czyli moje dojrzewanie do eko
  • Otrzymane dziękuję: 4954
Oj,sucho,bardzo,czekałam dzis na cud chyba,pokropiło byle jak.Sadzenie róż w takiej suszy.....kiepska sprawa,no ale trzeba,dobrze,że tylko dwie.Ja nie ścinam bylin jesienią oprócz floksów zagrzybionych,robisz gruntowne porządki jesienią?Azalii masz tak dużo,że kolorów nie brakuje,jeszcze ładnie jest.

Ogród Doroty '2013 25 Paź 2013 09:57 #200394

• Firletka
  • Firletka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 433
Jejku ...'Inaba shidare' :yummi: nie mam żadnego klonika, a chciałoby się, tylko gdzie ...
chciałoby się i nowe róże i parocję i jakiegoś wiąza , sierikową werbenę hastata, nie mówiąc o powojnikach :jeez:

Ogród Doroty '2013 25 Paź 2013 22:14 #200542

• aleb-azi
  • aleb-azi's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 539
Nadrobiłam zaległości. A teraz czekam na Maxa w chryzantemach :)

Ogród Doroty '2013 26 Paź 2013 08:51 #200581

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
Martulu, jakos ominłęam Twojego posta :oops: Chyba dlatego, ze pisałysmy w jednym czasie ;)
Moniki nie żaluj, jako i ja nie żałuję :rotfl1: Moja wydana w zeszlym roku, mam nadzieje, że cieszy nowego wlaściciela.
Może dzis wyrusze z aparatem. Czy usa die coś ustrzeliż nie wiem, jakoś szaro jest.
No właśnie, te korzenie. Dziwna sprawa...

Agusia, liscie na azaliach trzymaja sie juz na słowo honoru. Wczoraj chcialam wyplewić okazałe chwasty pod azalią, dotknęlam gałezi i wszystkie się osypały :( , nieuchronnie nadchodzi czas szarości.
Niektóre kloniki są niewielkie. Inaba np rosnie bardzo powoli, u mnie chyba czwarty rok i nie powala wielkością. Tutaj w majku, w towarzystwie trawy i azalii japońskiej
P1400312.JPG

Ewcia, u nas też pokropiło jedynie, w glebie tego wcale nie widac. Dziś znów polatam z wiaderkiem. Koniecznie musze podlać zimozielone, bo zwiesiły liście. Różom tez woda by nie zaszkodziła przed zimą.
Ja w zasadzie tez zostawiam wiekszość bylin do wiosny. Sprzątam jedynie hostowisko, bo tam wiosną wyłazi masa cebulowych i przy sprzataniu mogłabym je stratować.
Zostało mi wyplewienie rabaty przy studni, owładniętej przez gwiazdnicę i koniczynę :evil: Ale wczesniej też tam musze podlać.

Madziu, och chciałoby się, chciało. Wiele roslin, niestety i u mnie już raczej nie poszaleję.
Klona posadziłam na brzegu rabaty różanej. Wyobraźnia mówi, ze powimo być ok, ale jak będzie, to się dopiero okaże... za jakis czas.
Ja mam wielką ochote na kilka powojników, ale rozsądek mnie powstrzymuje. Miejsca dobrego dla nich nie ma a i gleba u mnie niezbyt im przychylna :(

Izka, Max będzie, nie ma problemu. Problem w chryzantemach, bo tych brak :rotfl1: Może być w trawach?

P1450775.JPG

P1450764.JPG

Jest i chryzantema, jedna :happy3:

P1450791.JPG

Spadam do roboty, miłego dnia B)
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Za tę wiadomość podziękował(a): pamelka, katja, aleb-azi, Pani Bestia

Ogród Doroty '2013 26 Paź 2013 21:12 #200708

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Nie ma co się martwić, że kloniki malutkie, łatwiej okryć! ;) ~
No i jak fajnie dzisiaj było w robocie przy robocie? :)
A u mnie podlało w piątek i wszystkie prace ziemne przebiegały gładko...
Ileż to człowiek ma czasu na inne rzeczy, jak róż nie sadzi! :rotfl1:

Ogród Doroty '2013 26 Paź 2013 21:54 #200733

• ewa f
  • ewa f's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 579
Rzeczywiście Dorotka rabatki masz pozapychane roślinami i miejsce się nie marnuje Ale ścieżki zawsze możesz skubnąć.Ja też mam chęć na rodki do olszynki , ale muszę ją dokładniej poobserwować na przedwiośniu i sprawdzić ,gdzie nie stoi woda

Ogród Doroty '2013 27 Paź 2013 20:25 #200930

• dodad
  • dodad's Avatar
  • Platinum Boarder
  • strefa klimatyczna 6a
A dziekuje, Martulu, dziekuję, miło było, słonecznie.
Ale doszlam do wniosku, ze prace polowe juz w tym roku mnie nie cieszą. Sezon uważam za zamkniety, nie bede już chyba nic dzialac. Tym bardziej, że zmiana czas drastycznie skróciła dzień :(

Ewka, rabaty zapchane do wypęku. Jedyny pozytyw, ze chwasty tez nie mają miejsca i jakoś mniej plewnienia mam.
Rodki w olszynce popieram, ale rzeczywiście poobserwuj, stojacej wody to one nie lubią :dazed:

Co do tłoku na rabatach, pojawiła sie przede mną swietlana przyszłość. Teść zaczął przebąkiwać coś o zagospodarowywaniu działki przy starym domu babci mojego M. Całe 33 ary!!!! :dance: :dance: :dance: Powoli, bo roboty tam huk, wyrównac teren trzeba, sporo rzecy usunąć, kilka drzew owocowych pewnie pójdzie pod piłę, ale nadwyżki będę miała gdzie posadzić.
Ciepło u nas jak w lecie. W sobote 24 stopnie, dzis niewiele chłodniej tyle, że wiało.
Niestety kolorow coraz mniej.
Objawila się chryzantema. Niestety nie cięta latem wybujała i nie wygląda rewelacyjnie. Zetnę do wazonu, ponoc ma się chłodniej robić.

koraliki na golterii - lubię :)

A temu najwyraźniej upał zaszkodził :crazy: :crazy: :rotfl1:
ogrodowo 2016'***
U Doroty 2015'***2014***
Ostatnio zmieniany: 27 Paź 2013 20:26 przez dodad.

Ogród Doroty '2013 27 Paź 2013 20:43 #200933

• Edyta
  • Edyta's Avatar
dodad wrote:
Teść zaczął przebąkiwać coś o zagospodarowywaniu działki przy starym domu babci mojego M. Całe 33 ary!!!! :dance: :dance: :dance:
Oooo, to będziesz miała gdzie poszaleć :lol: .

Ogród Doroty '2013 27 Paź 2013 20:52 #200935

• Margo2
  • Margo2's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 1577
Gratuluję nowej przestrzeni. I życzę sił.
Kociak cudowny. Już się zaaklimatyzował?
Musze poszukać Inaby. Mam do obsadzenia donicę. Byłby w sam raz

Ogród Doroty '2013 27 Paź 2013 22:37 #200966

• rm27
  • rm27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2903
Suche lato, sucha jesień, a węże już dawno pozwijałem. Może w nocy coś popada. Z silnym wiatrem jakieś chury nadciągnęły. Może coś w końcu popada. Ostatnie dni na południu były wyjątkowo piękne, ciepłe i słoneczne. Wczoraj było u nas nawet 23 stopnie w cieniu.
Wszystkie klony z rodziny dissectum, także 'Inaba Shidare' przyrastają powoli. I jak widać po zdjęciach Dorotki radzą sobie u nas całkiem dobrze.

Ogród Doroty '2013 29 Paź 2013 21:28 #201243

• artam
  • artam's Avatar
  • Platinum Boarder
Dorota, cudowna wiadomość! Będziesz miała dwa ogrody?! :woohoo: A jak to jest daleko? Bo wiesz, jak człowiek przejedzie tych parę kilometrów, to nie po to, by na leżaczku z książką poleżeć! ;)
Teść ma coraz lepsze pomysły! Nie ma lipy ;) , jest działka! Jest super! :lol:
To teraz już nie będzie wymówki, że nie ma miejsca! :P

Ogród Doroty '2013 03 Lis 2013 20:12 #202128

• iwa27
  • iwa27's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 488
Dwa ogrody? Nie wiem gratulować czy współczuć :P Mam nadzieję, że w przyszłym roku też będę się cieszyć z jagódek golterii. Jak szybko ona przyrasta?

Ogród Doroty '2013 03 Lis 2013 20:28 #202136

• pamelka
  • pamelka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 2383
iwa27 wrote:
Dwa ogrody? Nie wiem gratulować czy współczuć :P
To tak, jak ja :think: Zdecydowanie zwiększy się ilość niezbędnej pracy ;) Ale zwozić do Ciebie będzie można, co tam sobie wymyślisz :hug:

Ogród Doroty '2013 03 Lis 2013 20:33 #202139

• Margolka
  • Margolka's Avatar
  • Platinum Boarder
  • Otrzymane dziękuję: 235
Cieszyć,cieszyć i jeszcze raz cieszyć się z nowych rabatek :dance:

Zielone okna z estimeble.pl

Moderatorzy: Dorota15, Betula
Wygenerowano w 0.583 sekundy
Zasilane przez: Kunena Forum